Finanstilsynet forventer etablering av kriterier for bruk av statistiske modeller

Tilsynet har kommet med et rundskriv om krav til verdsettelse av fast eiendom i forbindelse med innvilgning og overvåking av lån, under bruk av statistiske modeller ved verdsettelse av fast eiendom.
Finanstilsynet i Oslo. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Finanstilsynet i Oslo. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kapitalkravsordningen angir krav til verdivurdering av fast eiendom. Den europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA) fastsatte 29. mai 2020 retningslinjer for innvilgning og overvåking av lån. Disse trådte i kraft 30. juni i år.

Finanstilsynet har nå lagt ut et rundskriv som omhandler dette. Nærmere bestemt delene som omfatter verdsettelse av fast eiendom i forbindelse med innvilgning og overvåking av lån, spesielt under bruk av statistiske modeller. Rundskrivet gjelder for banker, kredittforetak og finansieringsforetak.

«Det forventes at foretaket etablerer kriterier for bruk av statistiske modeller for verdsettelse av fast eiendom ved innvilgelse av lån, og disse kriteriene bør knyttes til kjennetegn ved lånet og eiendommen som stilles som sikkerhet. Finanstilsynet forventer at kriteriene blant annet knytter seg til eiendommens verdi og lånets størrelse, belåningsgrad og robustheten til verdivurderingsestimatet fra den statistiske modellen. For lån som ikke tilfredsstiller kriteriene, må verdsettelsen foretas av intern eller ekstern verdsetter», skriver Finanstilsynet på sine sider.

Tilsynet forventer at verdsettelsen gjennomføres etter relevante og anerkjente standarder, samt at det etableres rutiner for dokumentasjon av verdsettelsen.

Alle kravene til den statistiske modellen og verdsettelsen, kan du se på Finanstilsynets nettsider her.

Finanstilsynet advarer mot investeringsselskap

DN: Danske Bank ventet åtte måneder med å varsle norske kunder om gebyrfeil

Den nye finanskomiteen er klar 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også