FinansWatch

Vil bevilge 11,7 millioner til register over hvem som eier eller kontrollerer norske selskap

Statsbudsjettet: Regjeringen vil ha større åpenhet om reelle rettighetshavere.

– Registeret er et viktig tiltak for å motvirke hvitvasking, korrupsjon og skattekriminalitet, sier næringsminister Iselin Nybø (V). | Foto: NTB

I forslag til statsbudsjett for neste år som ble lagt frem tirsdag, foreslår regjeringen å bevilge 11,7 millioner kroner til videre utvikling og drift av et register over reelle rettighetshavere.

– Bedre opplysninger om hvem som eier eller kontrollerer norske selskap styrker de seriøse aktørene i norsk næringsliv, heter det i en pressemelding fra næringsminister Iselin Nybø (V).

– Registeret vil bidra til økt åpenhet om aksjeeiere og andre reelle rettighetshavere og er et viktig tiltak for å motvirke hvitvasking, korrupsjon og skattekriminalitet, sier Nybø.

Vil gjelde en halv million selskaper

Rundt en halv million selskap i Norge vil få plikt til å registrere opplysninger om reelle rettighetshavere i egne selskap, dersom registeret blir innført. Dette er personene som kan utøve tilstrekkelig innvirkning over selskapene.

Reelle rettighetshavere er de fysiske personene som blir ansett å ha endelig eierskap eller kontroll over blant annet selskap. Et offentlig digitalt register vil både gjøre det enklere å rapporterer og få tilgang til opplysninger om reelle rettighetshavere – for eksempel for selskap som er rapporteringspliktige etter hvitvaskingsregelverket.

Frist den 1.november

Dette er en oppfølging av EUs fjerde hvitvaskingsdirektiv, og arbeidet er allerede i gang i Brønnøysundregistrene.

Plikten til å kartlegge og dokumentere hvem som er reelle rettighetshavere i et selskap trer i kraft 1.november 2021.

Registeret skal være tilgjengelig for allmennheten, uten krav om innlogging eller gebyr, viser Nærings- og fiskeridepartementet til.

Konkurransedirektøren går tilbake til NHH

PwC: Bank- og finansbransjen har størst andel indirekte utslipp

Innlegg: Finfluensere og forbrukervern 

Mer fra FinansWatch

Aprila bank: – Beste kvartalet noensinne

Etter hvert som samfunnet åpner opp igjen ser Aprila bank en stor økning i både utlån og antall etterspørsler. Og de ser ikke for seg at det stopper med det første.

Les også

Trial banner

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger