Vil bevilge 11,7 millioner til register over hvem som eier eller kontrollerer norske selskap

Statsbudsjettet: Regjeringen vil ha større åpenhet om reelle rettighetshavere.
– Registeret er et viktig tiltak for å motvirke hvitvasking, korrupsjon og skattekriminalitet, sier næringsminister Iselin Nybø (V). | Foto: NTB
– Registeret er et viktig tiltak for å motvirke hvitvasking, korrupsjon og skattekriminalitet, sier næringsminister Iselin Nybø (V). | Foto: NTB

I forslag til statsbudsjett for neste år som ble lagt frem tirsdag, foreslår regjeringen å bevilge 11,7 millioner kroner til videre utvikling og drift av et register over reelle rettighetshavere.

– Bedre opplysninger om hvem som eier eller kontrollerer norske selskap styrker de seriøse aktørene i norsk næringsliv, heter det i en pressemelding fra næringsminister Iselin Nybø (V).

– Registeret vil bidra til økt åpenhet om aksjeeiere og andre reelle rettighetshavere og er et viktig tiltak for å motvirke hvitvasking, korrupsjon og skattekriminalitet, sier Nybø.

Vil gjelde en halv million selskaper

Rundt en halv million selskap i Norge vil få plikt til å registrere opplysninger om reelle rettighetshavere i egne selskap, dersom registeret blir innført. Dette er personene som kan utøve tilstrekkelig innvirkning over selskapene.

Reelle rettighetshavere er de fysiske personene som blir ansett å ha endelig eierskap eller kontroll over blant annet selskap. Et offentlig digitalt register vil både gjøre det enklere å rapporterer og få tilgang til opplysninger om reelle rettighetshavere – for eksempel for selskap som er rapporteringspliktige etter hvitvaskingsregelverket.

Frist den 1.november

Dette er en oppfølging av EUs fjerde hvitvaskingsdirektiv, og arbeidet er allerede i gang i Brønnøysundregistrene.

Plikten til å kartlegge og dokumentere hvem som er reelle rettighetshavere i et selskap trer i kraft 1.november 2021.

Registeret skal være tilgjengelig for allmennheten, uten krav om innlogging eller gebyr, viser Nærings- og fiskeridepartementet til.

Konkurransedirektøren går tilbake til NHH

PwC: Bank- og finansbransjen har størst andel indirekte utslipp

Innlegg: Finfluensere og forbrukervern 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også