Tre finansrådgivere har mistet autorisasjonen eller fått advarsel hittil i år

Fram til nå i 2021 har Disiplinærutvalget i Finaut fratatt autorisasjonen eller tildelt advarsler i tre tilfeller.
Administrerende direktør Siv Seglem i Finaut sier det for dem er svært viktig å forhindre at rådgivere som ikke følger God skikk slutter i en bedrift og bruker autorisasjonen i en annen. | Foto: Sverre Christian Jarild
Administrerende direktør Siv Seglem i Finaut sier det for dem er svært viktig å forhindre at rådgivere som ikke følger God skikk slutter i en bedrift og bruker autorisasjonen i en annen. | Foto: Sverre Christian Jarild

Finaut er finansbransjens egen autorisasjonsinstans for finansielle rådgivere.

I 2020 var det fem tilfeller der rådgivere får advarsel eller mistet autorisasjon. Tilsvarende i 2019 var to tilfeller,  i 2018 to tilfeller - og i 2017 to tilfeller. I mange saker pålegges rådgiveren å ta prøver på ny for å sikre at vedkommende kan reglene i God skikk.

– Ett brudd går igjen

Juridisk rådgiver Vibeke Høsteng i Finaut følger opp brudd-sakene og har tett kontakt med bedriftene. Hun sier ifølge Finansfokus at det spesielt er én type saker som går igjen:

– Det som går igjen er brudd på regel nummer to i God skikk, som går på profesjonalitet. Regelen er ganske vid, men her ligger rolleforståelsen og at rådgiveren følger regelverket som skal forvaltes, sier hun.

De fleste bruddene på God skikk håndteres innenfor den enkelte bedrift. Imidlertid har bedriftene ansvar for å avdekke og melde inn til Finaut ved gjentagende eller alvorlige brudd, gjentatte eller grove uavhengig av om det har ført til tap for kundene.  

Administrerende direktør Siv Seglem i Finaut sier det for dem er svært viktig å forhindre at rådgivere som ikke følger God skikk slutter i en bedrift og bruker autorisasjonen i en annen.

– Det er det bare vi i Finaut som kan stoppe, sier Seglem, ifølge Finansfokus.

Tre rådgivere meldt inn

De tre rådgiverne i finansbransjen har mistet autorisasjonen eller fått advarsel for brudd på bransjenormen «God skikk» etter å ha blitt meldt inn til Finansnæringens autorisasjonsordninger (FinAut), skriver Fiinansfokus.

I sommer ble en rådgiver som var autorisert i person- og skadeforsikring ilagt advarsel og pålagt å ta etikkprøven på nytt av Disiplinærutvalget i FinAut. I to konkrete saker hadde rådgiveren opptrådt i strid med interne retningslinjer og med bransjenormen God skikk. Sakene gjaldt produksjon av forsikring og urettmessige rabatter. 

En rådgiver som var autorisert i sparing og investering, skadeforsikring og kreditt ble i april fratatt autorisasjon i kreditt, sparing og investering i 18 måneder. I tillegg må rådgiveren bestå tverrgående emner i God skikk før han får bruke autorisasjonen i skadeforsikring. Bruddene gjaldt fem konkrete saker i behandling av lån.  

FinansWatch har tidligere omtalt at en erfaren rådgiver ble fratatt autorisasjonen i august:

«Saken gjaldt rutiner for å rapportere egenhandel, herunder frist for å rapportere og krav om bindingstid for finansielle instrumenter og å gi investeringsanbefalinger i enkeltaksjer uten at dette inngår i produktspekteret til bedriften og å gi investeringsråd uten å gjennomføre egnethetstest av kunden først», skriver Finaut.

I tillegg til å bryte Finauts egne regler, God skikk, har rådgiveren også brutt verdipapirhandelloven.

FinAuts Disiplinærutvalg: Bruddene til autorisert rådgiver er grove og gjentatte

Finanstilsynet vil ikke kommentere om de har anmeldt finfluensere

Robot-rådgiver utløste bot på 200 millioner dollar 

 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også