Huseiernes Landsforbund ønsker en lovendring for banklån i Norge

I Norge oppgir bankene listepris på lånerenter, i Sverige må bankene oppgi lånerenter basert på den faktiske renten de gir kundene sine – nå tar Huseiernes Landsforbund til orde for å ta i bruk den svenske modellen.
Morten Andreas Meyer er generalsekretær i Huseierne. | Foto: Huseierne
Morten Andreas Meyer er generalsekretær i Huseierne. | Foto: Huseierne

Huseiernes Landsforbund mener folk må få bedre informasjon om hvilken rente de kan få på boliglånet.

– For oss forbrukere vil bedre konkurranse mellom bankene være viktig for å kunne få lavest mulig boliglånsrente. Et enkelt grep fra regjeringen ville vært å kopiere svenskene. De krever at bankene skal oppgi den renten de faktisk gir forbrukerne, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i forbrukerorganisasjonen Huseierne til E24.

I dag er det listepriser bankene oppgir, og som du kan se i for eksempel i Forbrukerrådets Finansportalen.

– Bankene gir egentlig andre priser enn det som er oppgitt som listepris. Forbrukerne hadde hatt et langt bedre grunnlag for å vurdere tilbud om boliglån fra banker om de visste hva de andre kundene faktisk får, sier Meyer til E24.

Finansnæringens Hovedorganisasjon tror ikke at det ville vært mer nøyaktig om forbrukerne fikk vite gjennomsnittlig rente, eller den høyeste eller laveste banken allerede gir sine kunder.

– Bankene forsøker å lage listepriser som ligger så nær opptil kundegruppene som mulig. Om man oppgir den laveste banken gir på tvers av kundegrupper, blir det egentlig bedre konkurranse? spør informasjonsdirektør Tom Staavi ovenfor E24.

Huseierne: – Boligeiere ønsker økt konkurranse i bankmarkedet

To forsikringsselskap melder om flere skader på grunn av uværet

Svindlere utgir seg for å være fra Nordea 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også