Finans Norge utfordrer Datatilsynets bekymring om utvidet gjeldsregister

Finans Norges forbrukerpolitiske talsperson Gry Nergård mener hensynet til vern om forbrukernes gjeldssituasjon må trumfe personvernet.
Forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge, Gry Nergård. | Foto: CF Wesenberg
Forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge, Gry Nergård. | Foto: CF Wesenberg

I en kronikk publisert hos E24 skriver forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge, Gry Nergård, at et utvidet gjeldsregister er på høy tid å få innført i Norge.

«Et utvidet register vil legge til rette for at bankene kan skaffe seg bedre oversikt over forbrukerens gjeldssituasjon, noe som både vil styrke kredittvurderingene til bankene og samtidig bidra til å begrense gjeldsproblemene i private hushold», skriver Nergård i kronikken.

Dette er ikke nytt fra Finans Norge, men den siste tiden har Datatilsynet ytret bekymringer for forbrukernes personvern om man skal samle enda mer personlig informasjon i en kredittvurdering.

En av forslagene til utvidelse av gjeldsregisteret som er kommet er pågående inkassosaker.

Nergård og Finans Norge har forståelse for Datatilsynets synspunkt, men mener forbrukerhensynet må veie tyngre i dette tilfellet.

«Ifølge Finanstilsynet er norske husholdningers gjeldsbelastning en trussel mot finansiell stabilitet og mot privatpersoners økonomiske sårbarhet. Bedre kredittvurderinger og enda mer utfyllende gjeldsregistre vil bidra til å styrke forbrukervernet og forhindre at flere handler i økonomisk utføre», skriver Nergård.

Ønsker ny statsråd

Nergård skriver videre i kronikken at gjeldsordningsloven har vært under revidering i to år og at det først i år kom en evaluering av gjeldsregistrene som kom i 2019.

Finans Norge mener også at det har skjedd lite for å sikre forbrukernes personlige økonomi i regjeringen de siste årene og antyder at det kan være på tide med en egen forbrukerminister.

Norske bedrifter har utsatt skatteregning på 4,59 milliarder

Inkassoselskap: – Antallet uløste inkassosaker øker med nesten 100.000 saker hver måned

Ny rapport fra SIFO: – Finansbransjen ønsker et utvidet gjeldsregister 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også