FinansWatch

Venstre vil skape flere arbeidsplasser gjennom å videreføre ordningen for inntektssikring som ble etablert under pandemien

Politikernes svar på utfordringen fra Finans Norge: Venstre vil styrke det private kapitalmarkedet, redusere skatt og videreføre inntektssikringsordning fra pandemien på permanent basis for å skape flere arbeidsplasser.

Finanspolitisk talsmann og stortingsrepresentant for Venstre, Ola Elvestuen. | Foto: Klima- og miljødepartementet

Finans Norges jobbskapertall viser at all vekst i antall nye stillinger i Norge har kommet i offentlig sektor. Direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer, er kritisk til utviklingen og lurer på hva norske partier vil gjøre for å stimulere til arbeid i privat sektor.

Venstre mener at det er et problem for økonomien hvis antall ansatte i offentlig sektor vokser mens privat sektor henger etter. Derfor vil partiet sikre at statens utgifter ikke vokser raskere enn resten av fastlandsøkonomien.

– Vi vil styrke det private kapitalmarkedet ved å sluse mer offentlig risikokapital inn i private investeringsfond. På skattesiden vil vi fortsette å redusere skatt på arbeidende kapital, og gjennomføre en kraftig utvidelse av opsjonsordningen. Vi vil også fordype samarbeidet med EU og jobbe for å gjenoppta forhandlingene om en internasjonal tjenestehandelsavtale, skriver finanspolitisk talsmann og stortingsrepresentant for Venstre, Ola Elvestuen, til FinansWatch i en epost.

Han påpeker at det ble etablert en inntektssikringsordning for selvstendig næringsdrivende under pandemien. Venstre vil bygge en lignende, permanent, løsning som gir selvstendige større trygghet i egen hverdag. De vil også gjøre offentlige anskaffelser mer tilgjengelige for små private bedrifter og gjøre dem mer rettet mot innovasjon og eksport, utover det offentlige behovet som skal løses.

– Vår aller viktigste felles utfordring er klimakrisen, og den klarer vi ikke å håndtere med røde tall i privat sektor. Derfor er en av hovedoppgavene våre i neste stortingsperiode å legge til rette for flere arbeidsplasser der, påpeker Elvestuen.

Kreutze er kritisk

Jobbskapertall fra Finans Norge viser at det ble skapt 24.900 jobber i Norge i første halvår av 2021. I alt er det 30.000 flere jobber i offentlig sektor og 5 000 færre i privat sektor. Det er direktør i Finans Norge kritisk til.

– Vi er midt i en valgkamp. Den bør i sluttfasen handle om hvordan partiene ønsker å legge forholdene til rette for jobbskaping i privat sektor over hele landet. For en liten åpen økonomi som vi har i Norge, vil det være helt avgjørende for fremtidig sysselsetting at vi har en konkurransedyktig privat sektor som kan skape verdier, sikre eksportinntekter og skape tusenvis av nye, grønne jobber, sier Kreutzer i et innlegg på Finans Norge sine hjemmesider.

Mer fra FinansWatch

– Bulder Bank skal alltid vera ein utfordrar

– Vi skal halde på utfordrarposisjonen og vil heile tida søkje etter nye måtar og løyse kundane sine utfordringar på, seier direktør i Bulder Bank, Torvald Kvamme, til FinansWatch.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch