Jobbskapertallet: – Avgjørende å få fart på privat sektor

– Vi er midt i en valgkamp. Den bør i sluttfasen handle om hvordan partiene ønsker å legge forholdene til rette for jobbskaping i privat sektor over hele landet, sier Idar Kreutzer i Finans Norge.
– Dette jobbskapertallet viser at det haster for Norge å legge forholdene til rette for at private aktører kan omstille Norge og norsk økonomi i bærekraftig retning, uttaler Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge. | Foto: Kilian Munch/Finans Norge
– Dette jobbskapertallet viser at det haster for Norge å legge forholdene til rette for at private aktører kan omstille Norge og norsk økonomi i bærekraftig retning, uttaler Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge. | Foto: Kilian Munch/Finans Norge

Det er anslått et behov for rundt én million nye jobber i Norge innen 2015.

Dette tilsvarer 25.000 nye jobber hvert år i gjennomsnitt.

Finans Norge, finansnæringens hovedorganisasjon, definerer jobbskapertallet som forskjellen mellom hvor mange arbeidsplasser som er skapt og hvor mange som burde vært skapt.

Tallet gir en indikasjon på hvordan Norge ligger an når det kommer til å skape én million nødvendige nye arbeidsplasser innen 2050. På årsbasis skal jobbskapertallet helst stige med minst 25.000 jobber for å kunne nå målet.

Ved utgangen av 2. kvartal 2021 har det blitt 30.000 flere sysselsatte i offentlig sektor og 5000 færre i privat sektor.

«Jobbskapertallene viser at det nå er avgjørende viktig å få fart på privat sektor,» viser Finans Norge til.

All veksten kom nemlig i offentlig sektor:

Norge hadde en oppgang på 24.900 i antall sysselsatte det siste året per 2. kvartal 2021. Dette er på linje med et mål på 25.000 for samme periode, imidlertid har hele veksten kommet i offentlig sektor.

– Dette jobbskapertallet viser at det haster for Norge å legge forholdene til rette for at private aktører kan omstille Norge og norsk økonomi i bærekraftig retning. Bærekraftig i et klimaperspektiv og bærekraftig for offentlige finanser. Det er ikke uvesentlig hvilken sektor de nye jobbene kommer i, sier Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge, i en pressemelding.

Han mener vi nå ser tegn til omstilling i jobbmarkedet:

– I likhet med tidligere kvartaler ser vi at det skapes nye jobber også i næringer med netto jobbnedgang. Det kan imidlertid tenkes at en del jobber også har blitt borte som følge av digitalisering og effektivisering i en periode med krevende markedsforhold. Dette, sammen med økning i bruttonasjonalproduktet, kan være tegn på at det skjer omstilling i jobbmarkedet.

Finans Norge: Jobbskapertallet falt med 75.300 stillinger i fjerde kvartal

Jobbskapertallet: Første kvartal ble et trollsteg i feil retning

Pareto Bank lettet etter departementets overstyring av tilsynet

 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også