FinansWatch

130 land inngår stor avtale om å reformere skatteregler

En ny plan for et internasjonalt skattesystem er nødvendig, fordi det gamle er foreldet, mener OECD.

Hovedkvarteret til OECD i Paris. | Foto: François Mori / AP / NTB

Store globale selskaper som Google, Amazon, Facebook og Apple skattlegges nå med en minimumssats på 15 prosent, opplyser Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Enigheten er et enormt steg i retning større rettferdighet i skattelovgivningen, sier Tysklands finansminister Olaf Scholz.

– I fremtiden vil store selskaper betale sin rettferdige andel når det gjelder å finansiere vår felles velferd.

Irland ikke med

USAs finansminister Janet Yellen omtaler enigheten som historisk. Enigheten er i tråd med det G7-landene ble enige om tidligere i år.

Planen for innføring av de nye reglene blir ferdiggjort i oktober.

Ni OECD-land er ikke med på avtalen. Blant landene som ikke er med på enigheten, er Irland og Ungarn. Begge landene har lav selskapsskatt, og flere teknologiselskaper har kontorer i Irland som har fordelaktige skattevilkår.

Digitalisert samfunn

Planen oppdaterer nøkkelelementer i et hundre år gammelt internasjonal skattesystem som ikke lenger er formålstjenlig i et globalisert og digitalisert samfunn, ifølge OECD.

Planen er todelt. Først skal den sørge for stabilitet i det internasjonale skattesystemet og sørge for en mer rettferdig fordeling av skatt i forskjellige land.

Så gjelder det innføring av en global minimumsskatt på inntekter for store selskaper på minst 15 prosent. Det vil medføre rundt 150 milliarder dollar, tilsvarende rundt 1.300 milliarder kroner, ekstra i årlige skatteinntekter globalt.

To finansselskaper nominert til årets Stockmanpris

Sparebanken Sør får likevel ja til utbytte

Norsk venturekapitalforening: Endelig kom regelendringene 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch