Optin Bank blir satt under offentlig administrasjon

Finansdepartementet besluttet etter anbefaling fra Finanstilsynet at Optin Bank avvikles under offentlig administrasjon.
Finanstilsynet anbefalte at Optin Bank avvikles under offentlig administrasjon. | Foto: NTB scanpix/Vidar Ruud
Finanstilsynet anbefalte at Optin Bank avvikles under offentlig administrasjon. | Foto: NTB scanpix/Vidar Ruud

Finanstilsynet vil som følge av dagens vedtak oppnevne et administrasjonsstyre som skal forestå avvikling av foretaket, skriver departementet i en pressemelding.

Finanstilsynet har oppnevnt et administrasjonsstyre bestående av følgende medlemmer:

  • Tom Hugo Ottesen, leder
  • Roar Nyhus
  • Susanne Munch Thore

Departementet skriver videre at Optin Bank er en «relativt nyoppstartet bank med begrenset utlånsvirksomhet, hovedsakelig rettet mot forbrukslånsmarkedet. Innskuddsmassen utgjør ca. 270 millioner kroner, fordelt på et hundretalls innskytere».

Bankenes Sikringsfond vil nå, innen syv dager, tilbakebetale innskuddene til kundene med inntil to millioner kroner per kunde.

Kriserammet

En slik avgjørelse om offentlig administrasjon skal kun treffes dersom det ikke er lagt frem planer som med rimelig sikkerhet vil kunne redde banken ut av en krise. Finanstilsynet ga Optin Bank tillatelse til å drive videre med for lav kapital dersom en fusjon var iverksatt.

Ifølge Finanstilsynets vedtak har Optin Bank den 22. juni selv varslet tilsynet om at de ikke kom til å klare å oppfylle alle kravene tilsynet hadde satt i tide.

«Ifølge brevet var det derfor styrets vurdering at banken er kriserammet i tråd med finansforetaksloven § 20-13 (1), jf. finansfortaksloven § 20-15 (2) bokstav a, b og c», skriver Finanstilsynet i vedtaket.

Ifølge brevet var det bare 30 millioner kroner forskjell mellom verdien av bankens eiendeler og dens forpliktelser. Både Finanstilsynet og Finansdepartementet konkluderer med at banken er for liten til at den bør krisehåndteres. Ringvirkningene av en avvikling vil ikke være store nok til å forsvare en slik offentlig ressursbruk.

Sjeldent tilfelle

Det har stormet rundt Optin Bank den siste tiden etter at Finanstilsynet rettet sterk kritikk mot banken og krevde at de skaffet 100 millioner kroner i kapital for å unngå å miste konsesjonen.

Siden den gang har to selskaper, 24SevenOffice og Nordic Credit Bank sloss om aksjonærenes gunst for å få kjøpt banken, antakelig som en rimelig måte å skaffe seg en bankkonsesjon på.

Optins aksjonærer stemte i flertall for å akseptere et tilbud fra NCB, men dette har ikke vært nok for Finanstilsynet, som i dag anbefalte Finansdepartementet å sette banken under offentlig administrasjon.

Det er første gang siden 2008 at dette skjer med en norsk bank. Den gangen var det den norske filialen av islandske Kaupthing Bank som gikk overende i finanskrisen.

Styreleder i 24SevenOffice retter skarp kritikk mot generalforsamlingen i Optin Bank

Astrup i Nordic Corporate Bank om Optin: – Av hensyn til kunder og ansatte håper vi dette kommer raskt på plass 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også