Banker får milliardbøter av EU for ulovlig samarbeid

EU har ilagt tre banker bøter på til sammen 371 millioner euro – 3,75 milliarder kroner – for ulovlig samarbeid om obligasjonshandel.
EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager. | Foto: Olivier Hoslet/AFP / POOL
EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager. | Foto: Olivier Hoslet/AFP / POOL

Bankene som får svi for kartellvirksomhet er japanske Nomura, sveitsiske UBS og italienske UniCredit, opplyser EU-kommisjonen. Det ulovlige samarbeidet skal ha foregått før, under og etter finanskrisen.

En gruppe obligasjonshandlere i banken hadde hyppig kontakt og delte fortrolig informasjon og strategier, noe som har gitt dem en økonomisk fordel i handelen med statsobligasjoner, skriver EU-kommisjonen.

– Det er uakseptabelt at midt i finanskrisen, når mange finansinstitusjoner måtte reddes med offentlige midler, lurte disse bankene markedet på bekostning av EU-landene, sier konkurransekommissær Margrethe Vestager.

I tillegg mener kommisjonen at fire andre banker har vært med på samarbeidet, men disse slipper likevel bøter: Bank of America, Natixis, Portigon (tidligere WestLB) og NatWest (tidligere Royal Bank of Scotland).

Sistnevnte slipper straff fordi de varslet kommisjonen om saken. For de to første er forholdene foreldet. Portigon slipper unna fordi bøtene er fastsatt på bakgrunn av siste regnskapsår, da banken hadde null i omsetning.

Økokrim anker lagmannsrettens frifinnelse

Finansforbundet krever bedre medeierskapsordninger

Intern rapport kritiserer Økokrims arbeid mot hvitvasking 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også