Fjærestad i Creditsafe: – Det blir nok ingen konkursbølge

Per Fjærestad i Creditsafe tror på flere konkurser i andre halvdel av 2021,  men stiller seg skeptisk til den varslede konkursbølgen.
Daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway. | Foto: Creditsafe
Daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway. | Foto: Creditsafe

Konkurstallene for første kvartal viser en fortsettelse av trenden gjennom hele pandemien: 692 konkurser i årets tre første måneder er en nedgang på 32 prosent sammenlignet med 1.020 konkurser i samme periode i 2020, skriver Finansavisen.

Den mest dramatiske konkursnedgangen er innen bransjekoden «Hovedkontortjenester» – en kategori som domineres av holding- og investeringsselskaper. Her har konkursene nærmest bremset opp fullstendig i første kvartal – med kun åtte rapporterte begjæringer.

Dette utgjør en nedgang på 71,4 prosent sammenlignet med fjerde kvartal i 2020 og hele 73,3 prosent satt opp mot fjorårets første tre måneder.

– Tallene viser nærmest full stans i konkurser blant holdingselskaper og investeringsselskaper, og jeg har ingen bedre forklaring enn at det må settes i sammenheng med svært lav aktivitet i deler av næringslivet, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway i en pressemelding, ifølge Finansavisen.

Frykter ingen konkursbølge

Fjærestad mener den positive konkurstrenden med stor sannsynlighet vil snu i løpet av 2021. Likevel er han ikke overbevist om at vil få den store konkursbølgen som ekspertene lenge forespeilet.

– Mange har sammenlignet situasjonen vi står i nå med finanskrisen, men det blir litt feil. Det vi opplever nå er ingen finanskrise, men en realøkonomisk nedgang som følge av en pandemi og omsetningssvikt. Det er helt klart en økonomisk krise for de som er hardt rammet, men jeg tror likevel konsekvensene for økonomien generelt vil være begrenset, sier han og legger til:

– Min påstand er derfor at det ikke er sikkert at vi vil få noen konkursbølge. Det vi trolig vil se er i stedet en konkurskorrigering tilbake til et nivå nærmere normalen før pandemien, trolig helt opp mot det høye nivået vi så i slutten av 2019 og starten av 2020.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også