Finansdepartementet foreslår å kutte cannabis fra Oljefondet

Å ikke investere i cannabis til rusformål og å slanke porteføljen er blant forslagene Finansdepartmentet har til Statens pensjonsfond utland i Stortingsmeldingen om Oljefondet.
*Finansminister Jan Tore Sanner (H) foreslår å krympe porteføljen til Oljefondet for å lette arbeidet med eierstyring. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
*Finansminister Jan Tore Sanner (H) foreslår å krympe porteføljen til Oljefondet for å lette arbeidet med eierstyring. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Fredag la finansminister Jan Tore Sanner (H) frem stortingsmeldingen om Oljefondet. Stortingsmeldingen er en redegjørelse for hvordan det står til med Norges sparegris, men er også en anledning for regjeringen å komme med anbefalinger og oppfordringer til Statens pensjonsfond utland.

I år foreslår Finansdepartementet blant annet å redusere antallet selskaper i fondets portefølje med rundt 2200 selskaper, fra 8800 til 6600 selskaper. Dette vil antakelig føre til at Oljefondet selger seg ned i et stort antall mindre selskaper.

Formålet med dette er ifølge finansminister Sanner at det blir lettere å utøve eierskapet i henhold til retningslinjene Oljefondet har fått fra regjeringen. De små selskapene bidrar ikke så mye til verdien i fondet, men utøvelse av eierskapet kan likevel ha en del kostnader og tidsbruk knyttet til seg.

Et annet forslag fra regjeringen går ut på at Oljefondet ikke skal investere i selskaper knyttet til fremstilling av cannabis til rusformål. Dette temaet har vært oppe tidligere, og Oljefondet har solgt seg ut av slike selskaper, men regjeringen ønsker nå at det skal innføres et såkalt «produktkriterium» som formaliserer investeringer i cannabisrelaterte virksomheter.

Et tredje forslag som fortsatt er under utarbeidelse er et forbud mot å investere i selskaper som fremstiller autonome våpen, som militære droner.

Finans Norge skal utvikle en kompetanseportal for sine ansatte

Fair Group: Mindre sannsynlig med konkursbølge, men antall inkassosaker er stigende

Bank Norwegian avviser klagesaker i dansk finansnemd

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også