Finanstilsynet gjentar utbytte-forventning til banker og forsikringsselskaper

Faren for økonomiske tilbakeslag er langt fra over, mener ESRB - og får støtte fra Finanstilsynet.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Det norske Finanstilsynet har i likhet med sine tilsvarende tilsyn i Sverige, Danmark og Finland gitt sin støtte til det europeiske systemsikkerhetsrådet (ESRB) i deres anbefaling om å ikke utbetale utbytte eller kjøpe egne aksjer minst frem til 1. januar 2021.

Også den europeiske sentralbanken ECB følger anbefalingen.

Motivasjonen for å videreføre denne anbefalingen som først kom da de fleste land stengte ned i vår, er å sikre bank og forsikringsbransjens soliditet fremover.

«COVID-19 har ført til et kraftig økonomisk tilbakeslag. Det er fortsatt stor usikkerhet om pandemiens videre forløp og omfanget av inngripende smittevernstiltak, og dermed stor usikkerhet om det økonomiske tilbakeslagets dybde og varighet både i Norge og internasjonalt. For å gjøre finansforetak best mulig rustet til å håndtere betydelige tap som kan oppstå, legger europeiske tilsynsmyndigheter stor vekt på å bevare foretakenes soliditet», skriver Finanstilsynet i sin oppfordring.

Finansminister Jan Tore Sanner har tidligere berømmet den norske finansbransjen for å i stor grad ha fulgt anbefalingene. Flere store norske finansselskaper har også sagt de vil vente med utbytte til neste år.

På den andre siden har flere sparebanker videreført sine innkjøp av egne egenkapitalbevis som ledd i spareprogrammer til ansatte.

Finans Norge: Ikke behov for utbytteforbud 

Konsernsjefen i If vil ikke friskmelde bransjen: – Naivt å tro at turbulensen er over

Sjeføkonom i Danske Bank: – Risikoen for at banksektoren havner i trøbbel er veldig liten 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også