FinansWatch

Høring i Kongressen skal granske hvordan de store IT-selskapene kan reguleres

DNB-forvalter Erling Haugan Kise sier til E24 at høringen er viktig fordi den vil vise om konkurranselovgivnngen i USA vil dreie mot å fokusere mer på konkurrerende bedrifter.

De fire mektige topplederne Jeff Bezos (Amazon), Tim Cook (Apple), Sundar Pichai (Google) og Mark Zuckerberg (Facebook) skal forklare seg for Kongressen onsdag. | Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, Evan Vucci, Jeff Chiu, Jens Meyer/NTB scanpix

Toppsjefene i Facebook, Amazon, Apple (Tim Cook) og Google (Sundar Pichai) må onsdag møte for justiskomiteen i Kongressen. Der avholdes det høring for å granske hvordan så store IT-selskap kan reguleres.

NTB skriver at onsdagens høring regnes som banebrytende, og vil stille spørsmål med hvorvidt IT-gigantene misbruker sin makt i markedet. Dagens lovverk som skal forebygge monopolvirksomhet sier at det må bevises maktmisbruk før selskapene kan rammes rettslig.

Ifølge E24, mener Kise, som forvalter fondet DNB Teknologi, at høringen er viktig.

– En sentral risiko for investorer i de store amerikanske tek-selskapene er at regulatoriske endringer vil svekke selskapenes markedsposisjon, sier Kise blant annet til E24.

E24 skriver at DNB Teknologi har eierinteresser i Alphabet, som eier Google, og Facebook. Ifølge avisen mener Kise at «risikoen knyttet til reguleringen av konkurranselovgivningen er lavere enn det aksjemarkedet frykter, fordi selskapene tilbyr tjenestene sine gratis til forbrukerne».

– Aksjene til Facebook og Alphabet er også lavt priset relativt til veksten, og vi har dette som fjerde og femte største investering i fondet, sier Kise til E24.

NTB skriver at Facebook-sjef Mark Zuckerberg vil be om et nytt regelverk for nettgigantene. Han sier det er takket være USAs regler som fostrer konkurranse og innovasjon at selskapet er blitt så stort.

Men Zuckerberg viser også til at IT-gigantene faktisk har mange konkurrenter, flere av dem utenlandske med «veldig andre idealer». Han viser spesifikt til kinesiske selskaper. Mens Sundar Pichai, som leder Googles eierselskap Alphabet, viser blant annet til konkurranse fra Amazon, Twitter, Snapchat og WhatsApp.

Mer fra FinansWatch

Danske Bank anket bedrageri-dom

Danske Bank i Norge ble i februar idømt å betale over 30 millioner kroner til et energiselskap etter at selskapet ble utsatt for direktørsvindel.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch