Sjeføkonom tror boligprisfest kan gi raskere renteøkning

Juli ligger an til å slå alle rekorder i boligprisvekst. Det kan føre til en økning i styringsrenten tidligere enn antatt tror sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum.
Frank Jullum i Danske Bank utelukker ikke at en boligrenteøkning kan komme tidligere enn antatt.
Frank Jullum i Danske Bank utelukker ikke at en boligrenteøkning kan komme tidligere enn antatt.

I juni steg boligprisene med 0,8 prosent på landsbasis og 1,4 prosent i Oslo ifølge Eindom Norges statistikk.

Ifølge DNB Eiendom har veksten fortsatt i juli, som ellers er en måned der boligprisene faller. Til Dagens Næringsliv sier sjefen i DNB Eiendom at prisutviklingen fra juni til juli føreløpig er på 1,5 prosent på landsbasis og fire prosent i Oslo.

Det høyeste juliveksten Eiendom Norge har registrert siden selskapet begynte å føre statistikk var i 2016. Da var veksten 0,9 prosent i juli. Da endte årsveksten på 12 prosent og å så langt ligger 2020 an til å ende på samme nivåer.

Det tror sjeføkonom Frank Jullum kan få konsekvenser for tiltakene som ble iverksatt for å lindre konsekvensene av koronakrisen.

Altså at Norges Bank satte styringsrenten til null og at fleksiblitetskvoten i boliglånsforskriften, hvor mange boliglån en bak kan gi som ikke oppfyller standardkravene - ble økt fra 10 til 20 prosent.

Jullum tror myndighetene vil prøve å dempe prisvekten ved å reversere tiltakene, først og fremst fleksibilitetskvoten.

– Det vil nok skje til høsten allerede. Men jeg er usikker på hvor viktig dette tiltaket har vært. Bankene hadde allerede anledning til å avvike fra kravene i ti prosent av nye lån, men om du ser på hvor ofte de benyttet seg av muligheten, så er det kun mellom tre og fire prosent, sier Jullum til Dagens Næringsliv.

Derfor tror Jullum at Norges Bank vil øke styringsenten tildligere enn hva som er blitt kommunisert.

– Hvis du ser på rentenivået i markedet, så prises det inn at Norge skal øke renten sakte, men sikkert, med tre økninger i løpet av ti år. Det må man spørre seg selv om gir mening. Hvis man ser på boligmarkedet nå, så virker det som renten er for lav, sier han.

 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også