Utvalg vil at Oljefondet skal forholde seg til økonomisk kriminalitet

Ifølge utvalgsleder Ola Mestad kan forslaget også ramme skatteunndragelser. Utvalget som gjennomgikk det etiske rammeverket for Oljefondet har kommet med sine anbefalinger til finansminister Jan Tore Sanner (H).
Utvalgsleder professor Ola Mestad i etikkutvalget som har gjennomgått de etiske retningslinjene for Statens pensjonsfond utland (SPU). | Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Utvalgsleder professor Ola Mestad i etikkutvalget som har gjennomgått de etiske retningslinjene for Statens pensjonsfond utland (SPU). | Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

I april 2019 satte regjeringen ned et utvalg, ledet av professor Ola Mestad, som skal gjennomgå det etiske rammeverket for Statens pensjonsfond utland (SPU).

Denne uken leverte utvalget sin rapport til finansminister Jan Tore Sanner (H).

– Vi bygger våre forslag på dagens etiske rammeverk for fondet, sier utvalgsleder Ola Mestad i en melding på regjeringens nettsider.

Mestad sier videre at de foreslår å endre rammeverket på noen punkter.

Finansavisen skriver at det er foreslått å endre korrupsjonskriteriet, slik at det også gjelder annen grov økonomisk kriminalitet.

– Men det som er ulempen med straffbare handlinger i selskapsadferd er at det er vanskelig å finne ut av det. Siden det er straffbart, vil det også være skjult. Og hvis ansatte i et selskap blir tatt for korrupsjon, vil selskapet si at «det er ikke vi, det er noen skurker som har jobbet hos oss som har utnyttet en situasjon». Men i prinsippet skal det ikke rettskraftig dom til. Vi har til og med prøvd å formulere litt rundt dette for å få kriteriet til å bli litt mer velfungerende, sier Mestad til Finansavisen.

– Når vi utvider korrupsjonskriteriet til også annen grov økonomisk kriminalitet, kan det også ramme ulovlig skatteunndragelse – men ikke skatteparadiser i seg selv, legger han til.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

MEST AV DE NORSKE: Henrik Høye, adm. dir i Protector Forsikring topper lønnslisten blant lederne av de norske forsikringsselskapene. | Foto: Protector Forsikring

Dette tjener forsikringstoppene

For abonnenter