Representantskapet mener kontrolltiltakene i Tangen-avtalen ikke er tilstrekkelige

I et brev til Stortinget sier representantskapet at kontrolltiltakene ikke er gode nok i Tangen-ansettelsen. Opposisjonen på Stortinget ser alvorlig på saken.
Representantskap er fortsatt ikke fornøyd med avtalen mellom Nicolai Tangen og Norges Bank. | Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix
Representantskap er fortsatt ikke fornøyd med avtalen mellom Nicolai Tangen og Norges Bank. | Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix
NTB - Eirik Husøy

Alle avtaler er ennå ikke er ferdig utformet i ansettelsen av Nicolai Tangen. Representantskapet i Norges Bank mener derfor at det gjenstår å etablere gode nok kontrolltiltak, skriver de i et brev til Stortinget.

Representantskapet er et kontrollorgan for Norges Bank som er utnevnt av Stortinget. I brevet gjennomgår representantskapet hvilke merknader og innsigelser som er fulgt opp av hovedstyret i Norges Bank.

– Det er avvik på blant annet interessekonflikter og tema om såkalte skatteparadiser, sier representantskapets leder Julie Brodtkorb til NTB.

Olsen lover kontrolltiltak

En viktig oppgave framover for hovedstyret og sentralbanksjefen blir å etablere rammer for hvordan risikoer for interessekonflikter skal oppdages og håndteres, mener representantskapet.

De vil kreve at hovedstyrets kontroller er dokumentert i det videre tilsynet.

Sentralbanksjef Øystein Olsen svarer på kritikken og forsikrer at interne kontrolltiltak vil være på plass innen Tangen tiltrer 1. september.

– Dette arbeidet er vi i ferd med å sluttføre, og det vil som planlagt være på plass når Nicolai Tangen tiltrer i sin stilling. Slik vil hovedstyret legge til rette for at representantskapet kan ivareta sitt tilsynsansvar, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Nærstående personer

I brevet til Stortinget torsdag skriver representantskapet at de mener informasjon om AKO-fondene kan tilflyte Tangen gjennom nærstående personer i hans veldedige stiftelse AKO Foundation.

Stiftelsens medlemmer vil fortsatt være David Woodburn og Nicola Staples, og en av forvalterne vil være Henrik Syse, ifølge et brev 27. mai fra Norges Banks hovedstyre.

Representantskapet mener disse vil kunne anse seg som forpliktet til å ivareta Tangens interesser.

– Dette vil kunne omfatte informasjon som det, i sammenheng med forvaltningen hos Gabler og virksomheten i DSHN Philanthropy, er lagt stor vekt på skal være utilgjengelig for Tangen og hans nærstående, skriver de.

Sentralbanksjefen mener derimot at arbeidsavtalen sikrer tilstrekkelig avstand mellom Tangens privatøkonomi, hans eierinteresser i AKO-systemet og jobben som sjef i oljefondet.

– Nicolai Tangen vil i løpet av sommeren gjøre seg kjent med organisasjonen, og vi ser fram til at han tiltrer som ny leder 1. september, sier Olsen.

SV: Stortinget bør ta avgjørelsen

SV-leder Audun Lysbakken mener Stortinget må gjøre en konkret vurdering av om Nicolai Tangen kan begynne i jobben som oljefondssjef.

– Det er riktig og nødvendig av representantskapet å sende saken til Stortinget. I behandlingen av brevet må Tangens tiltredelse bli tema. Stortinget må gjøre en konkret vurdering av om Tangen kan tiltre, sier han.

Lysbakken og SV mener det er dypt problematisk at interessekonfliktene ikke ser ut til å være løst.

– Det var uklokt av hovedstyret i Norges Bank å gjennomføre ansettelsen før representantskapet fikk si sitt om vilkårene. Den beslutningen kan ikke hindre Stortinget i å gjøre en vurdering av om Tangen kan tiltre. Også oljefondet er avhengig av politisk tillit, sier han.

Sp vil ha høring

Finanspolitisk talsperson i Ap, Hadia Tajik, sier det er svært uvanlig og alvorlig å få et slikt brev fra Norges Banks representantskap.

– Det viser at det har vært viktig å gå ansettelsen etter i sømmene. Det er bra at Stortinget nå får mulighet til å gå inn i representantskapets vurderinger, sier Tajik.

Sps finanspolitiske talsperson, Sigbjørn Gjelsvik, viser også til hvor uvanlig det er at Stortinget får et slikt brev. Han mener det tilsier at det må holdes en høring på Stortinget for alle involverte.

Det gjenstår fortsatt mange ubesvarte spørsmål, sier han.

– De konstruksjoner som skal fungere som en brannmur, framstår mer og mer som en sveitserost når man hører vurderinger fra jurister og eksperter på selskapsrett, sier Gjelsvik.

Helheten viktigst

Leder av representantskapet, Julie Brodtkorb, sier de vurderte om de skulle rapportere til Stortinget nå eller vente til den årlige rapporten som kommer mars neste år.

Hun vil ikke peke på hva hun vektlegger som viktig i brevet.

– Representantskapet har sendt et helhetlig brev til Stortinget. Jeg vil derfor ikke peke på enkeltsentre da representantskapet er et kollegium som står bak et samlet brev, sier hun.

Utover det har hun heller ingen kommentarer til reaksjonene på brevet som er kommet fra partiene på Stortinget.

– Vi er et organ utnevnt av Stortinget, så vi har ikke mandat til å ha meninger om hvordan de skal behandle brev og rapporter fra oss, sier hun.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også