Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen: – Uheldig og skuffende at bankene betalte ut utbytte

Finanstilsynet understreker viktigheten av at bankene holder på kapital som er bygd opp.
Direktør Morten Baltzersen i Finanstilsynet. | Foto: Finanstilsynet
Direktør Morten Baltzersen i Finanstilsynet. | Foto: Finanstilsynet

– Mer kapital bidrar til at evnen til å tåle tap blir større, sa Baltzersen da Finanstilsynet avholdt pressekonferanse tirsdag.

– Vi hadde en klar forventning til at bankene skulle holde tilbake overskudd. Samlet betalte bankene ut 5,6 milliarder kroner. Det var uheldig og skuffende at bankene betalte ut utbytte, la han til.

Han sier at tilsynet ikke har satt noen dato på når bankene igjen kan vurdere å betale ut utbytte.

– Koronapandemien har allerede skapt et kraftig tilbakeslag og fått alvorlige virkninger, derfor bør utbytte holdes tilbake i tiden fremover.

Han begrunnet den sterke anmodningen til å holde tilbake utbytte for samtlige banker slik:

– Hvis enkelte banker betaler ut utbytte og andre ikke gjør det, kan det bli en form for stigma og banken som ikke betaler utbytte kan bli sett på som en svak bank. Derfor er et generelt tiltak som forbyr alle å betale utbytte lettere å håndtere for den enkelte bank og sikrer at soliditeten som er bygd opp forblir i bankene.

Støtter lokalsamfunnene

Sparebanker FinansWatch har vært i kontakt med sier at i en tid hvor strenge smitteverntiltak rammer frivillige organisasjoner og aktivitet i nærmiljøene er det viktig for dem som lokalbank å bidra til å øke aktiviteten igjen. Gavemidler kan ikke deles ut om utbytte holdes tilbake.

Bankene mener også at deres kapitalsituasjon forsvarer utbytte. Selbu sparebank er en av disse.

– Vi valgte å lytte til Finanstilsynets henstilling om redusert utbytte, 90% av egenkapitalbevis-eierne i Selbu er vanlige sparere som har mindre enn 200.000 kroner i verdi av egenkapitalbevis. Vi har ingen profesjonelle investorer som står bak egenkapitalbevisene, sa avtroppende styreleder i Selbu Sparebank, Steinar Moslet til FinansWatch i mai.

Han oppfattet ikke oppfordringen til å gjelde mindre banker.

– Derfor valgte vi å kutte i utbytte og ikke kutte det helt ut. Min oppfatning er at henstillingen gjaldt nok større nok mer profesjonelle investorer som forvalter langt mer penger – ikke de med 20.000 kroner i egenkapitalbevis, sier han.

– Vi er godt rustet

– Vi er godt rustet til å tåle en krise selv om vi betaler ut utbytte, sa Hanne Nordgaard, administrerende direktør i Helgeland Sparebank, til FinansWatch i mai.

– Lokalbanken er en viktig del av oppbyggingen av samfunnet. Ved å gi utbytte tilbake til samfunnet bidrar vi til trivsel og bolyst. Det er viktig, la hun til.

Steinar Moslet i Selbu Sparebank: – Vanlige sparere fortjener avkastning på sparepengene sine

Kraftig oppgang for norske sparebanker

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også