Kontantstøtten ikke like dyr som fryktet – finansministeren peker på to forhold

Finansdepartementet trodde ordningen med kontantstøtte for koronarammede bedrifter ville koste 50 milliarder på tre måneder. Selv om anslaget nå er langt lavere, forventer Jan Tore Sanner at flere store konsern vil søke om støtte i tiden som kommer.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NTB og John Seljehaug

En kostnad på 10–20 milliarder kroner i måneden og 50 milliarder kroner totalt i mars, april og mai. Det var anslaget fra finansminister Jan Tore Sanner (H) da kompensasjonsordningen for koronarammede bedrifter ble innført.

Ordningen er ment å sikre pengehjelp til bedrifter som har opplevd betydelig omsetningssvikt på grunn av tiltakene som er innført for å slå ned koronaviruset.

Krevende forhandlinger

Krevende forhandlinger måtte til på Stortinget for å få hjelpen på plass, men nå viser det seg at utbetalt støtte blir vesentlig lavere enn Finansdepartementet først trodde.

Det kommer fram i et svar fra finansministeren på et skriftlig spørsmål fra Sp-politiker Sigbjørn Gjelsvik.

Finansdepartementet beregner nå at ordningen vil koste 10–20 milliarder kroner samlet i mars, april og mai. Samtidig er ordningen forlenget. Anslaget for juni, juli og august er 5–10 milliarder.

Sanner tror nedjusteringen kan skyldes flere forhold. En forklaring kan være at enkelte selskaper har latt være å søke selv om de er berettiget til støtte. En annen forklaring kan være at svikten i omsetning har vært mindre enn man trodde.

Mange små bedrifter

«De fleste virksomhetene som har fått innvilget støtte er forholdsvis små, dominert av de som drev med virksomhet som var stengt ned ved statlige vedtak. Det er antatt at flere store bedrifter og konsern trolig vil søke om midler under ordningen i tiden som kommer», skriver Sanner.

Endelig søknadsfrist for mars, april og mai er satt til 30. juni.

Samlet sett anslås Skatteetatens kostnader til forvaltning av de ulike kompensasjonsordningene, inkludert lønnsstøtteordningen for å ta permitterte tilbake i jobb, å bli på 265 mill. kroner i 2020.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også