FinansWatch

Eksperter mener kontantstøtte til bedrifter bør droppes

Regjeringens ekspertutvalg mener kontantstøtten til bedrifter gir uheldige signaler og bør avvikles så raskt som mulig fordi bedrifter som «lar omsetningen falle og permitterer arbeidstagere vil motta høy støtte».

Økonomiprofessor Steinar Holden leder regjeringens ekspertutvalg. | Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ekspertutvalget skal vurdere de samfunnsøkonomiske effektene av koronatiltakene.

Kontantstøtten fra staten er ment som nødhjelp til bedrifter for å forhindre konkurser når inntektene forsvinner grunnet koronakrisen, skriver E24.

– Uheldig

Avisen trekker frem at utvalget mener ordningen har vært treffsikker så langt, men at den bør erstattes med et nytt system når samfunnet åpner opp igjen.

– Ordningen innebærer at støtten er større jo større fall det er i omsetningen. Det betyr at bedrifter som lar omsetningen falle og permitterer arbeidstagere vil motta høy støtte, mens tiltak for å tilpasse driften for å beholde ansatte og opprettholde omsetningen gir mindre støtte. De uheldige insentivvirkningene forsterkes gjennom bedriftenes mulighet til å permittere arbeidstagere med lav kostnad, skriver utvalget i rapporten.

Videre skriver ekspertutvalget:

– Av hensyn til de uheldige insentivvirkningene er det sterke grunner for at den eksisterende ordningen bør avvikles så raskt som mulig. Samtidig kan det i noe tid fremover være behov for en støtteordning for å forhindre en sterk økning i konkurser og nedleggelser.

Ønsker løsning for sysselsetting

Regjeringen satte ned ekspertutvalget den 25. mars i år, og det ledes av professor Steinar Holden.

E24 siterer ekspertutvalget på at de isteden foreslår en revidert ordning der kompensasjon baseres på lønnsutgifter, i tillegg til faste utgifter med lavere sats.

– En slik ordning vil innebære at økte lønnsutgifter isolert sett bidrar til økt støtte, slik at det blir billigere for bedriftene å øke sysselsettingen, skriver ekspertutvalget.

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch