Makroekspert: – Krisen vil akselere innføringen av digital valuta

Rentenivåene vil være lave i overskuelig tid. Hvis det ikke var for avhengigheten av kontanter skulle de være negative på globalt nivå. Det mener makroekspert og porteføljeforvalter Peder Beck-Friis i fondskjempen Pimco.
Pimcos Peder Beck-Friis tror presset på å innført digitale valutaer vil øke. | Foto: Pimco
Pimcos Peder Beck-Friis tror presset på å innført digitale valutaer vil øke. | Foto: Pimco

Kriser har en evne til å øke takten i pågående trender. Koronakrisen har for eksempel gitt oss en helt ny syn på hjemmekontor og snakket om digitalisering har fått ny fart. En annen megatrend som peker seg ut er, ifølge Beck-Friis, skiftet fra fysiske penger til digitale. Han mener krisen vil føre til ytterligere press på sentralbankene på å innføre digitale valutaer.

– Vi ser at rentene globalt har beveget seg mot null, til og med i USA. Anledningen til at vi har en nedre grense på null er fordi vi har fysiske penger.Du får garantert null prosent avkastning på cash- Det er den fremste anledningen til at centralbanker globalt ikke kan sette betydende negative renter. De ønsker sannsynligvis det, og det er derfor de nå undersøker mulighetene med digitale valutaer, sier Peder Beck-Friis til det svenske finansnettstedet Realtid.se.

En annen langsiktig trend som har tatt fart under koronakrisen er at pengepolitikken blir stadi mer lik finanspolitikken.

– Etter den høye inflasjonen i 70- og 80-årene ønsket man på 90-tallet å separere seddelpressen fra finanspolitikken. De siste ti årene har inflasjonen globalt i stedet vært for lav. Da er det natulig at beslutningstagere nå synes at det er i orden at pengepolitikken finansierer mer av finanspolitske tiltakene enn før, sier Beck-Friis.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også