Fiasko for svensk lånegaranti

Små og mellomstore bedrifter skal kunne låne opp till 100 milliarder svenske kroner med staten som garant. I slutten av april var bare 189 millioner blitt lånt ut. Dårlige villkår for bankene pekes ut som en årsak.
Sveriges finansminister Magadalena Andersson har ikke hatt stor suksess med utlån til småbedrifter. | Foto: Foto: Jessica Gow/TT/NTB scanpix
Sveriges finansminister Magadalena Andersson har ikke hatt stor suksess med utlån til småbedrifter. | Foto: Foto: Jessica Gow/TT/NTB scanpix

Alle land har gått ut med krisepakker i koronakrisen. Den 25. mars kom den svenske regjeringen med sin pakke for å dempe pandemiens effekter på økonomien. Den var på 500 milliarder svenske kroner. 100 av disse gikk til en såkalt bedriftsakutt for små og mellomstore bedrifter.

– Viktigst er at de 500 milliarder som Riksbanken har presentert, må komme ut til små og mellomstore bedrifter. De får ikke stoppe opp i banksystemet, de må ut og jobber for å skape jobber og trygghet, sa regjeringsstøttepartiet Liberalenes økonomiskpolitiske talsperson Mats Persson på pressekonferansen.

Ansvaret ble lagt på den svenske finansforvaltningsmyndigheten Riksgälden, som åpnet for søknader 3. april. Riksgälden skulle stå for 70 prosent av risikoen og bankene 30 prosent. Den 24. april kom et første fasit. Da var lån for i alt 189 millioner svenske kroner blitt innvilget.

Ifølge Dagens Industri skal den labre interessen først og fremst bero på at bankene skal ha vært misfornøyde med vilkårene fra Riksgälden. Blant annet skal det ha funnets kritikk mot at bankene er skyldige å drive inn lån som ikke betales tilbake selv om garantiforpliktelsen er aktivert.

«Enten er Riksgälden inkompetent, eller så tror den bankene er det», skal en banksjef ha fortalt Dagens Industri i begynnelsen av april.

Motsatt i Norge

At svenskene ikke helt har fått til lånegarantiordningen blir tydelig om man sammenligner med tilsvarende lordning i Norge. Giek, som administrerer den norske lånegarantiordningen på 50 milliarder kroner, hadde pr. 22 april fått innrapportert at 3,7 milliarder var benyttet. Det utgjør 7,4 prosent av den totale lånekapasiteten.

I alt er 1021 lån innvilget, av disse er 972 til SMB-er og 49 til større bedrifter. Varehandel/bilverksteder er den største næringen med nesten en trediedel av alle innvilgede lån.

Alle i Sverige legger imidlertid ikke skylden for lav utlåning på Riksgälden. Konsernsjefene i SEB, Johan Torgeby og Nordea, Frank Vang-Jensen har uttalt til Dagens Industri at den statlige verktøykassen er bra, men at mange små bedrifter helt enkelt ikke vil låne penger – uansett hvem som garanterer for lånet.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også