Pensjonsrangering: Island på topp – Norge faller til 7. plass

Islands pensjonssystem har toppet den 14. årlige Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI) for andre gang, mens Norge har falt til 7. plass.
PENSJONSRANGERING: Island har det beste pensjonssystemet i verden, og fem nordiske land er topp 10, ifølge global pensjonsindeks. | Foto: Mercer
PENSJONSRANGERING: Island har det beste pensjonssystemet i verden, og fem nordiske land er topp 10, ifølge global pensjonsindeks. | Foto: Mercer

Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI) sammenligner 44 pensjonsinntektssystemer, som dekker 65 prosent av verdens befolkning.

I år er det Islands pensjonssystem som havner øverst på indeksen, mens Norge har falt til 7. plass. Nederland og Danmark har beholdt henholdsvis andre- og tredjeplasser, med Finland (6.) og Sverige (9.) også på topp 10.

– Til tross for at Norge har fått andreplass globalt for integritet, er vårt nåværende pensjonssystem fortsatt ikke bærekraftig nok sammenlignet med andre land på toppen av listen. Norge rangerer nå på 15. plass globalt for bærekraft, hvilket viser kun en liten forbedring fra 16. plass i 2021, kommenterer Mercer i en pressemelding.

Økende press på den enkelte

De påpeker videre pensjonskommisjonens rapport fra juni 2022 som fastslo at dagens pensjonsregler ikke er bærekraftige og foreslo flere endringer; økning av folkepensjonsaldere, at minsteytelser følger den generelle velstandsutviklingen, og at uføre er sikret en rimelig alderspensjon.

I tillegg har overgangen fra ytelsespensjon (DB)- ordninger til innskuddspensjon (DC)-ordninger i arbeidsgiverordninger i Norge ført til at enkeltpersoner har et stadig større økonomisk ansvar for å sikre seg en trygg pensjonisttilværelse.

– Etter reformen av Egen Pensjonskonto i 2021, som innebærer at all sparing i pensjonsordninger fra nåværende og tidligere arbeidsgivere er samlet på én konto, har ansatte nå mer ansvar og kontroll enn noen gang før, sier Tor Olsen, kunderådgiver i Mercer Marsh Benefits.

– Dette kombinert med utfordringer i folketrygden, økende inflasjon og levekostnader vil bety at det er et økende press på den enkelte for å opparbeide tilstrekkelig sparing ved pensjonsalder.

Større usikkerhet

Seniorpartner i Mercer og hovedforfatter av studien, Dr. David Knox, peker på det globale perspektivet og fremhever viktigheten av sterke pensjonsordninger i lys av økende usikkerhet eksternt.

– Enkeltpersoner har tatt på seg mer ansvar for pensjonssparingene sine en god stund; midt i høye inflasjonsnivåer, stigende renter og større usikkerhet om økonomiske forhold, gjør de det i et stadig mer komplekst og volatilt miljø. Til tross for forskjeller i sosial, politisk, historisk eller økonomisk påvirkning på tvers av geografiske områder, er mange av disse utfordringene universelle. Og selv om de nødvendige reformene kan ta tid og krever nøye overveielse, må beslutningstakere gjøre alt de kan for å sikre at pensjonsordninger støttes, utvikles og er godt regulert, sier Dr. Knox.

Bedre pensjonssparing for selvstendig næringsdrivende

Nordea Liv synes folk er flinke til å være langsiktige med egen

pensjon

Pensjonssparerne sitter stille i båten: – Heldigvis


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også