FinansWatch

78-åring har gått glipp av over 188.000 kroner i pensjon

Pensjonsrettigheter fra fripoliser taper seg i verdi hvert år, viser ny rapport fra Pensjonistforbundet.

Leder av Pensjonistforbundet Jan Davidsen er blant annet redd for at at unge med fripoliser vil sitte igjen med få kroner når de pensjonerer seg. | Foto: Terje Pedersen / NTB

78 år gamle Thorstein Øverland har hatt flere arbeidsgivere i privat sektor i løpet av sitt lange yrkesliv og sitter med tre ulike fripoliser. Men de siste fem årene har pensjonen hans falt i kjøpekraft med nesten 11 prosent, 17 prosent de siste ti årene. Grunnen er dårlig avkastning på fripolisene. Det skriver Dagbladet.

Ifølge avisen er han ikke den eneste. En ny rapport fra Pensjonistforbundet viser at realverdien av fripolisene er svekket betydelig bare de siste fem årene.

– Svært uheldig, ikke minst fordi fripolisene som hovedregel gir livsvarige utbetalinger. Mange vil derfor oppleve at realverdien av pensjonen deres reduseres betydelig gjennom pensjonistperioden, dersom en årlig oppregulering av pensjonsytelsen uteblir, sier Jan Davidsen, leder av Pensjonistforbundet, til Dagbladet.

Pensjonsekspert Knut Dyre Haug i Pensjonsøkonomen trekker frem at rapporten synliggjør to mangler ved dagens fripoliser.
– Kundene får ikke en helt selvfølgelig, god avkastning på sine langsiktige pensjonssparepenger. Selskapene har rammebetingelser som ikke på noen måte tjener partenes interesser, hverken kundene eller livselskapene, sier Dyre Haug til Dagbladet.

Dagens regler gjør at konkurransen i markedet er ikke-eksisterende

Departementet vil be Finanstilsynet lage mer fleksible fripolise-regler 

Livs- og pensjonsforsikringsbransjen hadde inntekter på 104 milliarder i 2020 

Mer fra FinansWatch

Ørskog Sparebank retter fokuset mot Olga-svindel

Banksjef i Ørskog Sparebank kaller det «blodig urettferdig» at bankene skal måtte stå ansvarlig om kundene går imot signert avtale. Nå skal banken gjøre en jobb så Ørskog Sparebank slipper å miste kapital.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch