Sparebanken Sogn og Fjordane tapte pensjonssak i tingretten

Pensjonert banksjef får ekstra pensjonsutbetaling på 1,4 millioner kroner etter rettstvist.
Arkivbilde. Sparebanken Sogn og Fjordane. | Foto: Pressebilde.
Arkivbilde. Sparebanken Sogn og Fjordane. | Foto: Pressebilde.

Anders Sølvberg (81) var banksjef i 27 år i Sunnfjord Sparebank, som senere ble Sparebanken Sogn og Fjordane. Etter å ha inngått en sluttavtale med arbeidsgiveren pensjonerte han seg i en alder av 62 år.

Senere oppdaget Sølvberg at pensjonen hans var flyttet over til en fripolise han ikke kunne se hvordan ble forvaltet. Han regnet seg frem til at han hadde fåt 2,5 millioner kroner for lite utbetalt i pensjon, melder NRK Nyheter.

Sølvberg viste til at det i avtalen står at pensjonsgrunnlaget «regulerast den 01. 01. kvart år i samsvar med den prosentvise endringa av høgste lønstrinn i bankregulativet». Banken hadde regnet ut pensjonsgrunnlaget ut fra det lønnstrinnet Sølvberg hadde da han sluttet, selv om det var lavere enn dagens høyeste lønnstrinn.

Kravet ble avvist av banken og til slutt stevnet Sølberg sin tidligere arbeidsgiver for retten for å få avklart spørsmålet. Tingretten la til grunn at når en avtale er såpass åpen for tolkning som i dette tilfellet, må intensjonen med avtalen legges til grunn.

– Eg synest det er leitt å måtte gå til rettssak mot min tidlegare arbeidsgjevar for å få ei avklaring på pensjonsspørsmålet, men eg følte at eg ikkje fekk i gang nokon skikkeleg dialog med banken. Då var det å gå til retten den einaste utvegen, sier Sølvberg til NRK.

Tingretten ga Sølvberg medhold og tilkjente ham en etterutbetaling på 1,4 millioner kroner. Summen inkluderer at tingretten også mente Sølvberg oppdaget feilen for sent og at lønnsøkningen han har gått glipp av før 2016 er foreldet.

Sølvberg er fornøyd med utfallet og han hans utregning ble vurdert å være den rette, men vurderer også å anke saken for å se om hele beløpet kan utbetales.

SpareBank 1 Finans Midt-Norge ansatte teknolog: – Selskapet har 35 ansatte som er flinke på bank og finans. Vi trengte en ny administrerende som kunne noe annet.

Sparebanken Øst får både kritikk og ros for gode arbeidsvilkår til småbarnsforeldre

FinAut: Ansatte i næringen er opptatt av å øke kompetansen, og spesielt i usikre tider 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også