Jobbskapertallet: Første kvartal ble et trollsteg i feil retning

At skapingen av nye arbeidsplasser blir utfordret i en pandemi er naturlig. Men i første kvartal i år var det nesten 100.000 færre arbeidsplasser i Norge enn i fjor.
Direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer. | Foto: Kilian Munch
Direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer. | Foto: Kilian Munch

Finans Norges jobbskapertall er en indikasjon på hvordan Norge ligger an i forhold til å skape én million nødvendige nye arbeidsplasser innen 2050. På årsbasis skal jobbskapertallet helst stige med minst 25.000 jobber for at vi skal ligge rett an frem mot målet.

I første kvartal i år var det 60.300 færre sysselsatte i Norge enn i samme periode i fjor. Legger man til de 25.000 jobbene som burde vært skapt er jobbskapertallet for første kvartal -85.300.

Også i fjerde kvartal var det nedgang, da var tallet -75.300. Frem til første kvartal 2020 har Norge ligget foran målsettingen.

Finans Norge lurer på om den ventede økonomiske rekylen som vil komme med utrullingen av vaksiner vil kunne kompensere for nedgangen.

– Det er fortsatt svake tall vi ser, men med positiv utvikling i vaksineutrullingen kan vi gå mot lysere tider. Regjeringen forventer en økning i sysselsetting med 0,5 prosent i 2021 i revidert budsjett. Det betyr at vi må få om lag 150 000 flere inn i arbeidslivet de i løpet av 2021 slik tallene er nå. Jeg må understreke at det er i privat sektor vi må skape jobbene fordi det er privat sektoren som skaffer Norge eksport- og skatteinntekter, sier Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge på organisasjonens nettsider.

 

Danske Bank tror på lynrask rekyl

Finans Norge: Jobbskapertallet falt med 75.300 stillinger i fjerde kvartal 

Ny norsk kapitalforvalter: – Jeg føler meg langt mer selvsikker nå enn for et år siden

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også