Helgeland Sparebank: Få nyansettelser gjør det vanskelig å skape kjønnsbalanse

Helgeland Sparebank har fått kritikk lokalt for at bare en av ti ledere ved bankens kontorer er kvinne. Dette er vanskelig å rette på uten rekruttering, svarer banksjefen.
Konsernsjef Hanne Nordgaard i Helgeland Sparebank. | Foto: Helgeland Sparebank
Konsernsjef Hanne Nordgaard i Helgeland Sparebank. | Foto: Helgeland Sparebank

Avisen Helgelendingen skrev 6. november at lederkabalen for nye Helgeland Sparebank kun inkluderer en kvinne i rådgiverdelen av banken.

Dette tegner et litt skjevt bilde, mener konsernsjef Hanne Nordgaard. I bankens øverste ledergruppe er to av seks kvinner, og i ledergruppen for stab og støtte er to av fem kvinner.

– Så bildet er ikke så ille som det ser ut til i det omtalte oppslaget om banksjefene våre på lokalkontorene, men det er absolutt fortsatt en vei å gå før vi er på 50-50. Vi har derfor utarbeidet en egen handlingsplan for å få større mangfold blant våre ledere, sier Hanne Nordgaard til Finansfokus.

Hun forteller at å rekruttere kvinnelige ledere en et prioritert mål, men at det er få nyansettelser som kan rette opp balansen.

– Ja, når vi rekrutterer, har vi mange dyktige kvinner på søkerlisten på alle nivå. Vi har imidlertid hatt lav «turnover» i mange år og dermed rekruttert få ledere. I forbindelse med virksomhetsoverdragelsen av SpareBank1 Nord-Norges avdelinger på Helgeland overtar vi alle ansatte SpareBank1 Nord-Norge har på Helgeland. Her er det bare mannlige ledere som jo har krav på lederjobb i banken etter virksomhetsoverdragelsen. Dette er grunnen til at nesten alle banksjefene på lokalkontorene våre er menn, sier hun til Finansfokus.

Nordgaard tror dette er en vanlig situasjon i norske sparebanker.

– Jeg tror dette handler om at det er lav turnover i finansnæringen og overgangen til flere kvinnelige ledere tar litt tid. Men de kommer! Banken har ikke rekruttert annet enn adm.dir. inn i konsernledelsen de siste fem årene. Adm. dir. er kvinne. Utfordringen er ikke mangel på gode kvinnelige kandidater, men lavt behov for rekruttering, understreker Nordgaard.

Hanne Bjurstrøm mener bankene har en lang vei å gå i rekrutteringsarbeidet

Grong Sparebank tror rekordtall skyldes kundemodellen 

Finans Norge: Garantiordningen gir bankene mulighet til å hjelpe næringslivet og trygge arbeidsplasser 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også