Sterk vekst i husholdningers finansinvesteringer

Norske husholdningers forsiktighet fører til en rekordhøy nettofordringsrate i årets første kvartal, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. 
STABIL VEKST: Husholdningers finansielle investeringer og formue fortsetter å vokse viser nye tall fra SSB.
STABIL VEKST: Husholdningers finansielle investeringer og formue fortsetter å vokse viser nye tall fra SSB.

Sammenliknet med første kvartal i 2023, har husholdningenes nettofinansinvesteringer økt med 24 milliarder kroner, viser tall fra SSB. Det vil si at netto finansinvesteringer i årets første kvartal utgjorde 53 milliarder kroner. 

Husholdningenes nettofinansinvesteringer utgjorde i første kvartal fra et 12-måneders perspektiv 121 milliarder kroner, hvilket utgjør 6,3 prosent av disponibel inntekt. Dette er en økning på 24 milliarder kroner dersom man sammenlikner dette med året 2023 i sin helhet. I fjor utgjorde dette 5,2 prosent av husholdningers disponible inntekt. 

De finansielle investeringene økte med 280 milliarder kroner i et 12-måneders perspektiv, mot 258 millioner kroner i 2023. Gjeldsveksten holder seg stabil og er regnet ut til å være 3,5 prosent både i 2023 og i 1. kvartal 2024. 

Den finansielle nettoformuen til husholdninger er på 2.227 milliarder kroner, hvilket utgjør omkring 400.000 kroner per innbygger. 

Forsiktige husholdninger

Husholdningers låneopptak har falt vesentlig, og gjeldsveksten har blitt gradvis redusert fra 2021. Dette speiler at husholdninger har generelt blitt mer forsiktig, i tråd med økte renter og større usikkerhet knyttet til pris- og renteutviklingen. 

Nettofordringsraten er på sitt høyeste siden 1995. Denne viser forholdet mellom husholdningenes finansielle eiendeler og deres gjeld i prosent av disponibel inntekt. Nettofordringsraten økte med 2,8 prosentpoeng i årets første kvartal, til 112,4 prosent av disponibel inntekt. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også