Økokrim-saken mot Kjetil Sjursen skal behandles i Høyesterett

Tidligere Pareto-megler Kjetil Sjursen ble frifunnet for bedrageri i lagmannsretten. Økokrims anke er nå tatt opp til behandling i Høyesterett.
Illustrasjonsbilde. Høyesterett skal behandle bedragerisaken mot Kjetil Sjursen og Jan Vestrum. | Foto: Terje Pedersen / NTB
Illustrasjonsbilde. Høyesterett skal behandle bedragerisaken mot Kjetil Sjursen og Jan Vestrum. | Foto: Terje Pedersen / NTB

I en av de største Økokrimsakene i Norge de siste årene har det blitt klart at en rekke investorer er bedratt av personer som satt ved meglerbordet i Pareto Securities.

Bedrageriene foregikk via stråselskaper i skatteparadiser. Men avdekkingen av hvem som har begått bedrageriene har det tatt flere år å bevise, skriver DN.

Kjetil Sjursen, Jan Vestrum og daværende leder for finansiell rådgivning, Petter Dragesund, ble tiltalt av Økokrim. Dragesund ble frifunnet, men de to andre ble dømt. Kjetil Sjursens anke til lagmannsretten endte med frifinnelse i mars i år.

Nå har Økokrim og Jan Vestrum anket til Høyesterett og fått saken opp til behandling.

– Vi vil jobbe videre med saken og legge ned de nødvendige ressursene for at den korrekte frikjennelsen fra lagmannsretten blir stående. Familien og jeg trodde at marerittet var over, men skal sammen mobilisere for at denne uvirkelige situasjonen tar slutt og at rettferdigheten vinner frem, sier Sjursen til DN.

I anken fra Økokrim og Vestrum bestrides det at kjennelsen i lagmannsretten brukte riktig lovanvendelse og peker på saksbehandlingsfeil. Bevisvurderingen er ikke oppe til behandling.

– Det er i vår anke gjort gjeldende at rettens begrunnelse på sentrale temaer etterlater et bevisresultat som blir stående uforklart. Dette gjelder både vurderingen av om Vestrum har utvist straffskyld og hvorvidt han kan anses å ha medvirket til bedrageriet som anklagen gjelder, skriver Vestrums forsvarer Håkon Juell Hassel.

Saken har sin opprinnelse tilbake i 2010, da Pareto bisto sin kunde Severstal i å øke sin eierandel i gruveselskapet Crew Gold. Pareto fikk flere investorer til å selge aksjer i Crew Gold og lovte dem et mellomlegg, men holdt det skjult for dem at Severstal var den egentlige kjøperen. Aksjene ble kjøpt av stråselskaper som senere solgte aksjene til Severstal med gevinst uten at investorene fikk sitt mellomlegg, ifølge sakspapirene.

Astat har startet innrullering av kunder: – Mange av de vi er i kontakt med virker frustrert over de eksisterende finanstjenestene i markedet

Nordnet tar i bruk EUs taksonomi for bærekraft på sin fondsplattform

Nytt eiendomsfond fra Pareto – satser på logistikk 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også