Nordnet tror deres utfordrerposisjon vil styrkes hvis DNB får kjøpe Sbanken

Fondsplattformen Nordnet tror ikke at en sammenslåing av DNB og Sbanken vil ha en negativ påvirkning på fondsmarkedet.
Direktør for Nordnet i Norge, Anders Skar.
Direktør for Nordnet i Norge, Anders Skar.

Konkurransetilsynet varslet nylig at de vurderer å stoppe DNB sitt oppkjøp av Sbanken på grunn av de to bankenes posisjoner som fondsplattformer.

Nordnet er omtrent samme størrelse som Sbanken i fondsmarkedet. Ifølge direktør for Nordnet i Norge, Anders Skar, hadde de to selskapene en fondskapital på rundt 30 milliarder kroner ved utgangen av andrekvartal i år.

Skar tror at deres posisjon blir styrket hvis DNB får kjøpe Sbanken.    

– Hvis Sbanken blir borte så tror vi Nordnet sin utfordrerposisjon til de etablerte storbankene vil styrkes, men at fondsmarkedet i det store og hele fortsatt vil være preget av sunn og god konkurranse, sier Skar til FinansWatch.

Han påpeker at selv om Nordnet og Sbanken er likere hverandre på papiret, så ser Nordnet på de tradisjonelle storbankene som deres hovedkonkurrenter.

– Nordnet tar kunder og markedsandeler fra de tradisjonelle storbankene, forklarer Skar.

Nordnet i Norge litt over 300.000 kunder. Rundt en tredjedel av dem er fondskunder.

Tøffere konkurranse i fondsmarkedet

Skar påpeker at innføringen av aksjesparekontoer har gjort at mange går dem i næringen og at konkurransen er blitt skjerpet.

– Før aksjesparekontoer var det mer vanlig at fondsforvaltere og storbanker kun tilbydde sine egne fond, og det var plattformer som Nordnet og Sbanken som tilbydde et større utvalg fra flere fondsselskaper. Innføringen av aksjesparekontoer og muligheten til å realisere og bytte fond uten å utløse skatt bidro til at flere ble fondsplattformer på samme måte som Nordnet og Sbanken. Således opplever vi i Nordnet at flere har gått oss i næringen og at konkurransen har blitt skjerpet de siste årene, sier Skar.

Tror ikke oppkjøp vil påvirke negativt

Han mener at konkurranse er positivt for forbrukerne og påpeker at utviklingen har medført flere fordeler for forbruker, for eksempel et rikere utvalg av fond hos de fleste fondsleverandører og distributører. Skar tror ikke at en eventuell sammenslåing av DNB og Sbanken vil være negativt for fondsmarkedet.

– Blir en aktør for stor kan dette selvfølgelig være negativt for markedet. Alle de etablerte bankene tilbyr digitale tjenester for sparing i fond, det samme gjør fondsselskapene i tillegg til at du har plattformer for sparing og investering som Nordnet, Kron og Pareto. Vi mener at det norske fondsmarkedet er preget av sunn og god konkurranse i dag, noe vi også tror det vil være i en eventuell fremtid hvor DNB kjøper Sbanken, utdyper Skar.

Sbanken mener at de solgte én fjerdedel av alle fond til personmarkedet i fjor

Ønsker innsikt i fondsplattformene: – Det hadde vært en fordel med en slik oversikt

Konkurransetilsynet mener det fortsatt er aktuelt å stanse DNBs oppkjøp av Sbanken

Konkurransetilsynet: – Det er to muligheter som kan føre til at DNB kan gjennomføre oppkjøpet av Sbanken

Professor om Konkurransetilsynet: – Åpenbart bekymret 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også