Nytt grønt fond kan få ti milliarder av regjeringen

Regjeringen ønsker å bidra med ti milliarder kroner i et nytt klimafond som skal investere i utviklingsland. Det blir Norfunds oppgave å forvalte fondet.
Statsminister Erna Solberg og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein er på Bjerkenessenteret og informerer om etablering av ny norsk klimasatsing. | Foto: Marit Hommedal / NTB
Statsminister Erna Solberg og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein er på Bjerkenessenteret og informerer om etablering av ny norsk klimasatsing. | Foto: Marit Hommedal / NTB

– Klimainvesteringsfondet er et betydelig bidrag til å nå Parisavtalen og de globale bærekraftsmålene, sier statsminister Erna Solberg (H).

Fondet skal investere i fornybar energi i utviklingsland. Målet er å bidra til at globale klimagassutslipp blir redusert og at kull blir brukt som energikilde, skriver E24.

Planene for det nye fondet ble lansert onsdag av statsministeren og KrF-politiker og utviklingsminister Dag Inge Ulstein på Bjerknessenteret i Bergen.

Rammen er på ti milliarder over en femårsperiode, der det årlig settes av en milliard kroner fra Norfunds kapital og en milliard kroner fra statsbudsjettet. Ulstein understreker til avisen at pengene fra statsbudsjettet er friske midler og derfor ikke skal trekkes fra bistandsbudsjettet.

– Jeg mener det er ekstremt viktig at disse midlene ikke tas fra det ordinære bistandsbudsjettet. Det blir feil å kamuflere klimasatsinger ved å ta penger fra bistand, sier Ulstein til E24.

Stortinget skal stemme over det nye fondet til høsten, ifølge avisen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også