FinansWatch

Norsk Folkehjelp roser KLP for å ekskludere selskaper på Vestbredden

Generalsekretær Henriette Killi Westhrin i Norsk Folkehjelp kaller beslutningen «enormt viktig».

– KLPs beslutning om eksklusjon er fantastiske nyheter, mener generalsekretær Henriette Killi Westhrin i Norsk Folkehjelp. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

En FN-rapport førte til at KLP ekskluderer 16 selskaper på Vestbredden. Ifølge KLP peker rapporten fra FNs høykommissær for menneskerettigheter på at disse selskapene har tilknytning til israelske bosetninger på Vestbredden. Eksklusjonene omfatter selskaper innen bank, bygg og anlegg, infrastruktur og telekommunikasjon. Da avgjørelsen om eksklusjon ble tatt, hadde KLP investeringer verdt 275 millioner norske kroner i de 16 selskapene.

– FNs høykommissær for menneskerettigheter har gjort et omfattende arbeid. På grunnlag av informasjonen som er samlet, er det rimelig grunn til å tro at disse selskapene er involvert i aktiviteter som bidrar til menneskerettighetsbrudd. Vi vurderer at dette er en uakseptabel risiko som bryter med KLPs retningslinjer for ansvarlige investeringer. Selskapene blir derfor ekskludert, sa senioranalytiker Kiran Aziz i KLP Kapitalforvaltning til FinansWatch.

– Vurderingene er vanskelige og dilemmaene er mange, men kjernen i det vi jobber med er at vi skal respektere menneskerettigheter, la Aziz til.

Norsk Folkehjelp ved generalsekretær Henriette Killi Westhrin mener er en «enormt viktig beslutning til støtte folkeretten og menneskerettigheter».

– Internasjonale standarder for næringsliv og menneskerettigheter krever en forhøyet grad av aktsomhet i konfliktområder, og med dette viser KLP at de tar dette på alvor, uttaler Westhrin i en pressemelding fra Norsk Folkehjelp.

KLP ekskluderer 16 selskaper etter FN-rapport 

KLP: – Makten vi har som kapitalforvalter må anvendes på en klok måte

Nordea om bærekraft: – Det blir ikke bare synsing, vi ser til hva fakta sier

Storebrand mener finansbransjen står i en særstilling i det grønne skiftet

Storebrand svartelister 27 selskaper som en direkte konsekvens av ny klimastrategi 

Mer fra FinansWatch

Danske Bank anket bedrageri-dom

Danske Bank i Norge ble i februar idømt å betale over 30 millioner kroner til et energiselskap etter at selskapet ble utsatt for direktørsvindel.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch