KLP ekskluderer 16 selskaper etter FN-rapport

Eksklusjonene omfatter selskaper innen bank, bygg og anlegg, infrastruktur og telekommunikasjon på Vestbredden. Da avgjørelsen om eksklusjon ble tatt, hadde KLP investeringer verdt 275 millioner norske kroner i de 16 selskapene.
Kiran Aziz er senioranalytiker i KLP Kapitalforvaltning. | Foto: KLP
Kiran Aziz er senioranalytiker i KLP Kapitalforvaltning. | Foto: KLP

KLP opplyser i en pressemelding mandag morgen at bakgrunnen for eksklusjonen av disse selskapene er en rapport fra FNs høykommissær for menneskerettigheter. Rapporten offentliggjorde en liste over selskaper med tilknytning til israelske bosetninger på Vestbredden.

– Vår vurdering er at det er en uakseptabel risiko for at de ekskluderte selskapene bidrar til medvirkning på brudd av menneskerettigheter i krigs- og konfliktsituasjoner gjennom deres tilknytning til de israelske bosetningene på den okkuperte Vestbredden, uttaler senioranalytiker Kiran Aziz i KLP Kapitalforvaltning i pressemeldingen.

– Dette er forankret i reglene om okkupasjon i Haagreglementet og den fjerde Genèvekonvensjonen, legger hun til.

KLP opplyser at de har solgt aksjer og obligasjoner i disse selskapene til en verdi av 275 millioner norske kroner.

– Bankene er ekskludert på grunn av at vi mener de gjennom finansiering av boligbygging, bidrar til utvikling, utvidelse eller vedlikehold av bosetningene, uttaler Aziz i meldingen og fortsetter:

– Bygg og anleggsvirksomheter er utelukket på grunn av deres leveranser av materialer og infrastruktur. Utelukkelsen av telekommunikasjonsselskapene er gjort fordi kommunikasjonstjenester anses som grunnleggende infrastruktur for moderne samfunn.

KLP har i tillegg ekskludert fire selskaper som leverer energi, kommunikasjons- og overvåkingstjenester.

Ifølge KLP har det vært forsøk på dialog som ikke førte frem.

– Vi ønsker alltid å ha dialog med selskapene for å kunne påvirke gjennom vår eiermakt. Da vår påvirkning ikke gav resultater, valgte vi å ekskludere selskapene, uttaler Aziz i meldingen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også