Dropper returprovisjon - enkelte indeksfond får prishopp på 150 prosent

Sparebank 1 SR-Bank går nå bort fra returprovisjon og innfører en ny avgift.
KUTTER RETURPROVISJON: Sparebank 1 SR-Bank tar lignende grep på prismodellen som også Nordnet og DNB har tatt. | Foto: Jan Inge Haga/SpareBank 1 SR-Bank
KUTTER RETURPROVISJON: Sparebank 1 SR-Bank tar lignende grep på prismodellen som også Nordnet og DNB har tatt. | Foto: Jan Inge Haga/SpareBank 1 SR-Bank

Sparebank 1 SR-Bank følger etter flere andre aktører i fondsmarkedet og dropper returprovisjoner. Istedenfor setter de en ny gebyrsats på 0,4 prosent for aksjefond – og den gjelder både for aktive fond og indeksfond.

Den nye prismodellen gjør at mange aktive fond blir billigere, men flere ideksfond blir vesentlig mye dyrere. I noen tilfeller dreier det seg om prishopp på 150 prosent, melder E24.no

– Jeg tenker at den prisingen vi gjør på indeksfond, den svarer mer opp til det arbeidet som ligger bak, med både betjening, rapportering og rådgivning om fond, sier kommunikasjonsrådgiver Øyvind Knoph Askeland i banken til E24.

De sier de har valgt å prise indeksfond og aktive fond mer likt, og viser til at det er like krevende å distribuere et indeksfond som det er å distribuere et aktivt forvaltet aksjefond.

Bakgrunnen for denne omleggingen i prismodellen er MiFID II-direktivet, der det blant annet stilles krav om synliggjøring av hvilken del av kostnaden som går til forvalter og hvilken som går til distributøren.

Det innebærer at den gamle modellen der alle kostnader tidligere var bakt inn i forvaltningshonaret, og distributøren fikk returprovisjon, ikke lenger er transparent nok.

Mens Storbritannia, Danmark og Nederland har forbud mot returprovisjon har norske myndigheter inntatt en «vent og se»-holdning, der returprovisjoner ikke er forbudt men må synliggjøres for kunden.

 

Investeringsrådgiver om prisjustering av fond: – Bare tull at det handler om regelverket

Handelsbanken går bort fra returprovisjon 

DNB vil doble prisen på indeksfond  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også