Nordea strammer ESG-skruen for 140 fond

Selskaper som ikke er i gang med grønn omstilling vil ikke lenger kunne regne med investeringer fra Nordea.
Eric Pedersen, leder av Responsible Investments i Nordea Asset Management . | Foto: PR
Eric Pedersen, leder av Responsible Investments i Nordea Asset Management . | Foto: PR

73 av Nordeas fond er allerede pålagt å ikke investere i selskaper innen fossilt brennstoff som ikke i det minste er i gang med grønn omstilling. Fra i dag gjelder dette kravet også 140 andre fond.

Selskapene må kunne dokumentere at de har en tydelig plan for hvordan de skal nå målene i Parisavtalen, dersom Nordea skal vurdere å investere i dem.

– Foreløpig oppfyller ikke noen olje- og gassprodusenter og selvsagt ingen kullprodusenter disse kravene, men det gjør ganske mange strømselskaper, forklarer Eric Pedersen, leder av Responsible Investments i Nordea Asset Management (NAM), den største kapitalforvalteren i Norden i en pressemelding.

Samtidig vil også tobakksselskaper bli ekskludert.

Men Nordea har ytterligere 155 fond som ikke er inkludert i disse kravene. Men ifølge selskapet har også disse visse krav.

– Kundenes etterspørsel etter bærekraftige investeringsprodukter er høyere enn noen sinne, og det er veien videre. Og for de resterende fondene som ikke markedsføres med utvidede ESG-egenskaper, stilles det likevel grunnleggende krav. Vi kontrollerer fondene for brudd på menneskerettigheter, vi ekskluderer kullprodusenter, og vi gransker selskapenes miljøpåvirkning og sosiale faktorer. Om nødvendig ekskluderer vi dem, avslutter Eric Pedersen.

Introduksjonen av Nordeas nye krav samennfaller med at EUs SFDR-forordning, den såkalte offentligjgøringsforordningen, trer i kraft for norske virksomheter i dag. Den innebærer nye krav til rapportering av ESG-faktorer for alle fondsforvaltere.

Storebrand føler seg godt foreberedt til EUs taksonomi trer i kraft

– Det blir spennende å kunne benytte kompetansen på en mer praktisk måte framover

KBN sjekket ESG-samsvaret med taksonomien: – En interessant øvelse 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også