FinansWatch

Kapitalforvaltere mister tålmodigheten med klimaverstinger

ESG-bevisste kapitalforvaltere har lagt press på land som driver med avskoging lenge. Men resultatene lar vente på seg, og tålmodigheten er i ferd med å løpe ut. Sanksjoner i obligasjonsmarkedet kan bli neste steg.

Jan Erik Saugestad, direktør i Storebrand Asset Management, begynner å bli lei av trege myndigheter i Brasil og andre land med klimautfordringer. | Foto: PR / Storebrand Asset Management

Storebrand står bak et globalt initiativ mot avskoging som samler kapitalforvaltere fra hele verden i en felles innsats for å legge press på stater og selskaper som bidrar til avskoging.

Takten i avskogingen i Amazonas har imidlertid ikke avtatt og nærmer seg nå et punkt hvor regnskogen ikke lenger vil være bærekraftig på egen hånd. Det får kapitalforvalterne til å reagere.

– Hvis dette skal være en dialog som kan pågå i evigheter uten konsekvenser blir hele initiativet hult. Jeg kan bare snakke for oss, men vi kommer ikke til å la dette gå på ubestemt tid om vi ikke ser fremgang, sier Eric Pedersen, leder for ansvarlige investeringer i Nordea Asset Management til AMWatch.

Storebrand-initiativet skiller seg ut ved at de ikke bare påvirker selskapene de investerer i, men også går inn for å påvirke stater direkte for å fremtvinge endringer. Kapitalforvaltere har i stor grad latt stater og statsgjeld være i fred for å unngå å bli anklaget for politisk kritikk eller lobbyvirksomhet.

Nordiske forvaltere har ligget i forkant når det gjelder å presse stater til å foreta klimapositive valg. Men i det store og hele går det stadig feil vei mange steder i verden.

– Vi er åpenbart ikke fornøyde med det vi ser. Vi har gjort det helt klart at ord, løfter og møter er fint, men at vi forventer håndfaste bevis for en reduksjon i avskogingen, sier Jan Erik Saugestad, adm. dir. i Storebrand Asset Management.

Nordea venter nå at investorer vil begynne å trekke seg ut av statsgjeld der myndighetene ikke holder det de lover.

– Hovedsakelig pensjonsfond, men også private investorer har begynt å unngå aksjer og obligasjoner i olje og gass. Det samme kan skje i statsobligasjoner, sier Pedersen.

Storebrand topper lista: Tegnet fond for 13 milliarder i desember

Kamil Zabielski blir ny leder for bærekraftige investeringer i Storebrand

SpareBank 1 Hallingdal Valdres er Årets Miljøfyrtårn 2020 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch