FinansWatch

Ulike regler for norske aksjemeglere

Norske meglerhus har svært forskjellige regler om hvilke aksjer analytikere og aksjemeglere har lov til å handle.

Illustrasjonsbilde. Fra meglerbordet hos DNB Markets. | Foto: Gorm Kallestad / NTB

Denne uken har det blitt kjent at Arctic Securities strammer inn reglene for egenhandel blant sine analytikere etter at Finansavisen avslørte at analysesjefen og tre analytikere i Arctic satt på aksjeposter i selskaper de selv analyserte.

Endringen gjør at meglerhusene nå har mer like regler enn tidligere, skriver DN.

Hovedregelen er at analytikere ikke skal eie aksjer i selskaper de dekker, ifølge Verdipapirforetakenes Forbunds (VFF) bransjestandard.

Endringen gjelder imidlertid bare analytikere. Aksjemeglere får fortsatt handle i selskaper de selv jobber med. Det synes Arctic-sjefen er helt greit.

– Jeg synes det er positivt jeg, at vi har meglere som har genuin interesse og viser også til investorene, sånn som i Vaccibody, at de er villige til å ta risiko, sier Mads Syversen, administrerende direktør i Arctic Securities til DN.

Reglene sier imidlertid at handlene må klareres med selskapets complianceavdeling. Denne praksisen gjelder også i Pareto Securities og ABG Sunndal Collier.

Hos DNB Markets er denne praksisen ikke lov.

– Vi praktiserer handelsforbud i norske verdipapirer for meglere som i kraft av sin stilling vil kunne gi råd til kunder om samme verdipapir. Forbudet gjelder verdipapirer som er listet på NOTC, Merkur Market eller Oslo Børs, sier compliancesjef Hanne Leirbukt Pedersen i DNB Markets til DN.

Nordea og Danske Bank legger seg imellom de uavhengige meglerhusene og DNB. Deres meglere kan ikke handle aksjer i selskaper de har en relasjon til eller i selskaper hvor de har kjennskap til pågående prosesser som kan være kursdrivende.

Gjelsten Holding kjøper Helgeland Invest av den lokale banken

Storebrand: – Vi har som en stor innkjøper en viktig rolle i å bidra til et marked for bærekraftige løsninger

B2Holding: – Farten inn i neste kvartal er bra 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch