Gjelsten Holding kjøper Helgeland Invest av den lokale banken

Helgeland Sparebank selger sin eierandel i Helgeland Invest for å frigjøre kapital til å dekke bankens egenkapitalkrav.
Bjørn Rune Gjelsten sikter på å ta over hele Helgeland Invest sammen Asset Buyout Partners. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Bjørn Rune Gjelsten sikter på å ta over hele Helgeland Invest sammen Asset Buyout Partners. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Helgeland Sparebank har til nå sittet på 48,3 prosent av Helgeland Invest, et regionalt næringsutviklingsforetak. Kjøperen er Bjørn Rune Gjelstens Gjelsten Holding AS.

– Da banken i sin tid kom inn på eiersiden i Helgeland Invest var det riktig og viktig å være en betydelig eier. Men tidene har forandret seg, og basert på stadig større egenkapitalkrav til bankene er det en utfordring å eie denne aksjeposten. Samtidig får Helgeland Invest nå inn profesjonelle, kapialsterke og industrielle eiere, sier Hanne Nordgaard, adm. direktør i Helgeland Sparebank i en pressemelding.

Banken viser til at egenkapitalkravene de siste ti årene er doblet for bankene og at eierskapet bandt opp for mye egenkapital som igjen begrenset bankens utlånskapasitet.

–Vi får nå frigjort egenkapital til å finansiere for eksempel tre milliarder i boliglån, hvilket vil få betydning for veksten på Helgeland. Vi er en forkjemper for lokalt eierskap i vår egen og våre kunders bedrifter, men er samtidig opptatt av at regionen trenger flere arbeidsplasser, mer kapital og industriell kompetanse. Det vil Gjelsten Holding og ABP bidra til, sier Nordgaard.

Helgeland Sparebank, som er i ferd med å bli Sparebank 1 Helgeland, vil få en regnskapsmessig gevinst på 78 millioner kroner for salget.

Vil by på alle aksjer

ABP, eller Asset Buyout Partners, har inngått en opsjonsavtale med Gjelsten Holding om å kunne kjøpe ut Mo Industripark AS og Helgelands Base Holding AS i løpet av ett år. ABP spesialiserer seg på utvikling av virksomhetskritisk industrieiendom, mens Gjelsten Holding investerer i industri og handel.

– Vi ser på denne investeringen som en spennende mulighet til å bidra med vår industrielle kompetanse knyttet til den videre utviklingen av Helgeland Invest og investeringene som ligger i selskapet, sier Bjørn Rune Gjelsten i pressemeldingen.

I denne omgangen vil også andre lokale selskaper selge sine poster til Gjelsten Holding, tilsvarende 2/3 av aksjene. Gjelstens mål er å tilby alle aksjonærer å selge sine aksjer til samme vilkår som Helgeland Sparebank. Det vil skje etter at den første transaksjonen er gjennomført i slutten av november.

140 ulike it-systemer skal på plass når Helgeland Sparebank blir SpareBank 1 Helgeland

Lederkabalen i nye Sparebank 1 Helgeland er klar

Helgeland Sparebank har satt av 20,5 millioner kroner til sluttpakker 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

FORTSATT MED: Øyvind Thomassen er fortsatt med som leder i Sbanken etter DNB-fusjon | Foto: Sbanken

Dette gjør Sbanken-sjefene i dag

For abonnenter