Disse er årets hittil beste M&A-aktører i Norge

Goldman Sachs er verdens, Europas og Norges største finansielle rådgiver. Det kommer frem i ny rapport.
Størst i verden og størst i Norge. Goldman Sachs er nummer én blant verdens finansielle rådgivere. | Foto: Richard Drew/AP/NTB Scanpix
Størst i verden og størst i Norge. Goldman Sachs er nummer én blant verdens finansielle rådgivere. | Foto: Richard Drew/AP/NTB Scanpix

Tjenesten Mergermarket fra Acuris samler informasjon om fusjoner og oppkjøp over hele verden og samler det i rapporter om hvilke selskaper som gjør det best. Denne uken ble resultatet for årets ni første måneder presentert i «Global M&A roundup for Q1–Q3 2020».

På det norske markedet er Goldman Sachs og LionTree Advisors de to tilretteleggerne som topper verdilisten i det norske markedet hittil i år tett fulgt at Citi. Duoen i topp står oppført med transaksjoner til en verdi av 9,2 milliarder dollar, mens tredjeplassens Citi endte på 8,87 milliarder dollar. At trioen ender på topp kommer av at alle tre var tilretteleggere for gigantavtalen da Schibsteds rubrikkannonseselskap Adevinta kjøpte Ebays rubrikkvirksomhet for nettopp 9,2 milliarder dollar.

Untatt Adevinta-avtalen var Arctic Securities best i Norge med en verdi på 6,84 milliarder dollar fordelt på 11 avtaler.

Tre med like mange avtaler

Det var imidlertid ikke nok til å toppe listen over antallet avtaler i Norge. ABG Sundal Collier, DNB Markets og Deloitte har alle vært med på 13 transaksjoner hittil i år, med ABG som knepen vinner med størst samlet verdi.  Det selskapet har midlertid sammen en verdi som er omtrent halvparten av Arctics.

Zoomer vi ut til nordisk nivå er Goldman Sachs fortsatt størst med avtaler til en verdi av drøyt 21 milliarder dollar fordelt på 14 avtaler, fulgt av JP Morgan og Citi. Flest avtaler i Norden har EY bidratt med. 38 for å være eksakt. To flere enn Deloitte og tre flere enn PwC.

PwC med på mange, små avtaler

På verdensbasis går flere av selskapene igjen, men noen forskjeller er det.

I verdi er det fortsatt Goldman Sachs på topp. 201 avtaler og 544 milliarder dollar. Det skal imidlertid noteres av det er nesten en halvering av fjorårets resultat i samme periode, da hadde selskapet tilrettelagt avtaler for 991 milliarder dollar.  Morgan Stanley er nest best hittil i år med 487 millarder, og JP Morgan nummer tre med 336 millarder.

I antall avtaler er PwC på den globale toppen med 273 avtaler, men totalverdien er på beskjedne 29,6 milliarder dollar.  Deloitte tar andreplassen med 266 avtaler, mens KPMG «stjeler» tredjeplassen fra EY på høyere verdi. Begge har formidlet 210 avtaler.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også