FinansWatch

Professor kritiserer Fenix Capitals aksjekupong-tilbud

Professor Trond Døskeland ved NHH mener kapitalforvalteren tilbyr kundene et produkt som «stinker» og i realiteten tilbyr en nedside, ikke en oppside.

Professor Trond Døskeland ved NHH kritiserer aksjekupong-tilbud fra Fenix Capital Markets. | Foto: Marit Hommedal / NTB, NHH

Ifølge Dagens Næringsliv har Fenix Capital Markets nylig sendt ut et tibud til 149 potensielle investorer om å kjøpe en aksjekupong. Minimumsinvesteringen er 250.000 kroner.

Aksjekupongen er en investering i fire norske selskaper, Aker BP, Norsk Hydro, Telenor og Mowi, og dersom de fire selskapene utvikler seg på en spesiell måte får man utbetalt et utbytte i form av en rente.

– Dette skal man holde seg langt unna. Det er et kjent produkt som stinker, sier professor Trond Døskeland ved Norges Handelshøyskole.

Han sier det som stinker er at Fenix tilbyr kundene et komplekst produkt som kun gir avkastning dersom alle fire aksjene har oppgang på gitte tidspunkt. Man får ikke avkastning av hele verdistigningen, men en slags rente. Dersom én eller flere av aksjene har sunket vil tapet dra ned hele investeringen, forklarer Døskeland.

Han kritiserer også avgiftsnivået på tilbudet, som utgjør rundt 15 prosent eller 35.000 kroner om man investerer 250.000 kroner.

Døskeland sammenligner tilbudet med såkalte Nigeria-brev, en form for svindel. Hans anbefaling til kundene er tydelig.

– Det samme som når man får et investeringstilbud i mail fra Nigeria eller de ringer fra India og skal fikse pc-en din, og tenke: «her må jeg komme meg unna», sier Døskeland.

Kun for informerte kunder

Fenix Capital Markets forsvarer tilbudet med at de har gjort risikoen kjent og har valgt ut kundene nøye.

– Da autocaller (aksjekupong, red. anm.) er å betrakte som kompliserte finansielle instrumenter, så passer de kun for investorer som har «informert» eller «avansert» kunnskap og erfaring, evne til å bære tap på 0 prosent til 100 prosent av investert beløp, investeringsformål «vekst», samt en middels (under 5 år) plasseringshorisont, skriver administrerende direktør Kjetil Myrvold i Fenix Capital i en epost til DN.

Han sier også at kostnadsnivået er normalt for denne typen kompliserte og risikable investeringer.

Forvalter har sterk tro på banksektoren 

Tematiske fond er lyspunktene for fondsforvalterne under koronakrisen 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch