FinansWatch

Forbrukerrådet mener fondsformidlere koster kundene 2,6 milliarder for mye i året

Forbrukerrådet slår fast i en undersøkelse at aktiv forvaltning av globale aksjefond ikke lønner seg. Nå krever de endring hos norske banker.

Foto: Forbrukerrådet

– De aktive fondene er ikke til kundens fordel, tvert imot, sier Jorge B. Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, til Dagens Næringsliv.

Forbrukerrådet har sett på avkastningshistorikken til 73 aktive globale aksjefond og ti globale indeksfond.

Her slås det fast at kun ett aktivt globalt fond har slått referanseindeksen i løpet av de ti siste årene, når man har tatt hensyn for forvaltningsgebyret.

Beregningene til Forbrukerrådet viser ifølge avisen at norske sparere og investorer taper til sammen 2,6 milliarder i tapt avkastning på gebyrene fra aktiv forvaltning. Undersøkelsen forutsetter en fondshistorikk på minst tre år.

Likevel er fortsatt 84 prosent av midlene i aksjefond investert i aktive aksjefond. Men Jensen påpeker at indeksfond øker i popularitet.

– Det er en svak bevegelse mot indeksfond, men altfor svak gitt hva kunnskapen tilsier. Bankene må begynne å rådføre kundene sine basert på den kunnskapen som foreligger, sier Jensen til avisen.

Nordnet: – Aktivt forvaltede fond og indeksfond likestilles prismessig

Mercer: Dette skal til for at finansbransjen skal bli mer mangfoldig

Mer fra FinansWatch

Danske Bank anket bedrageri-dom

Danske Bank i Norge ble i februar idømt å betale over 30 millioner kroner til et energiselskap etter at selskapet ble utsatt for direktørsvindel.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch