Får inn halv milliard til enda et svensk «redde verden»-fond

Svenske it-entreprenører med mye penger ser ut til å like å starte fond som kan gjøre verden litt bedre. Etter Klarna-gründer Niklas Adalberth kommer nå Hampus Jakobsson.
Pal Blue Dot-gründerne er fr. v. Joel Larsson, Heidi Lindvall og Hampus Jakobsson. | Foto: Anna Hållams/Pale Blue Dot
Pal Blue Dot-gründerne er fr. v. Joel Larsson, Heidi Lindvall og Hampus Jakobsson. | Foto: Anna Hållams/Pale Blue Dot

Fondet, som har fått navnet, Pale Blue Dot, skal investere i teknologiselskaper som utvikler løsninger som reduserer eller gjenoppretter skader forårsaket av utslipp eller klimaendringer.

Det blir dermed noe mer nisjepreget enn andre fond som investerer i positive samfunnseffekter, såkalte impact-investeringer.

– De største endringene verden står foran er klimaendringene. Men det trengs startups for å komme opp med løsninger og det trengs innovasjonskapital, sier Jakobsson til DIgital, til Dagens Industris side om startupbransjen.

Jakobsson er idag ikke særlig kjent, men han ble mye omtalt for et tiår siden da han solgte sitt softwareselskap The Astonishing Tribe, TAT, til Blackberry for 150 millioner dollar, cirka én milliard kroner den gang.

Interessen for det nye fondet, som Jakobsson starter sammen med Heidi Lindvall og Joel Larsson har vært over all forventning.

Trioen begynte med en ambisjon om å få inn 40 millioner euro, cirka 430 millioner kroner. Det endte med 53 millioner euro, 570 millioner kroner.

Pengene kommer fra et 30-tall professjonelle investorer, blant annet statlige Saminvest og H&M-familien Perssons investeringsselskap Ramsbury Invest.

Mer enn halvparten av pengene kommer fra utlandet og her er det mest kjente navnet Atomico, investeringsselskapet til Skype-gründer Niklas Zennström.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også