SEB og Nordea går inn i «redde-verden-fond»
Etter at Klarna-gründer Niklas Adalberth for noen år siden hoppet av fra den svenske betalingskjempen har han vært opptatt av såkalt «impact investing» – det vil si investeringer som både skal gi økonomisk avkastning og føre til positive samfunnseffekter.
Det har han gjort via stiftelsen Norrsken. På tampen av fjoråret meldte Adalberth at Norrsken skulle starte det første milliardfondet (100 millioner euro) på området, og fortalte at de første 640 millionene var på plass. Blant de største investorene da var statseide Saminvest og H&M-familien Perssons investeringsselskap Ramsbury Invest.
I desember regnet Adalberth med å ha det resterende kapitalet på plass i løpet av første kvartal. «Jeg hadde aldri gått ut og snakket om milliardfond og jeg ikke følte meg trygg på at vi kunne stenge den», sa Adalberth til Dagens Industri da.
Et virusutbrudd senare melder Norrsken at fondet nå får inn ytterligere 300 millioner kroner, og dermed er et skritt nærmere pengemålet. Med de nye pengene oppfylles også en annen ambisjon med fondet – å få de store tradisjonelle investorene interessert i å satse på impact-investeringer eller «redde verden»-fond.
– Mange investorer er fast i ideen om at det ikke går å kombinere finansiell avastning og «impact». Vi tror det er feil og vil virkelig motbevise dem. Lykkes vi kanskje vi kan påvirke noen institusjoner å gå i den retningen, sa Adalberth til Dagens Industri i desember.
Effekt
Påvirkningsarbeidet ser ut til å ha hatt effekt. Blant de nye investorene finnes pensjonsfondene til både Nordea og SEB og Det europeiske investeringsfondet, sistnevnte går inn med 212 millioner kroner. Nordea går inn med 50 millioner kroner, den største investeringen banken gjort på dette området.
– Vi har et ansvar for å skape langsiktig god avkastning, men vi må også bidra til at det finnes en bærekraftig verden å gå i pensjon i og tror mye på denne typen investeringer, sier Johan Nystedt, administrerende direktør for Nordea Liv & Pension.
Med det siste kapitaltillskuddet er fondet oppe i 950 millioner av målet på 1,1 milliarder svenske kroner. De gjenværende pengene håper Norrsken VC på å få inn fra internasjonale investorer – et arbeid som er blitt forsinket på grunn av covid19-pandemien.
deVere Group mener bærekraft er tiårets megatrend
Forvalter: Våre investeringer påvirker miljøet svært positivt
Relaterte artikler:
deVere Group mener bærekraft er tiårets megatrend
For abonnenter
Storebrand Asset Management åpner filial i Danmark
For abonnenter