Stress gir bilskader under Black Week

I en fersk spørreundersøkelse for Tryg Forsikring svarer 29 prosent av bilister at de har møtt stressede sjåfører under Black Week.
Tryg forsikring advarer mot bulkeskader under Black Week. | Foto: Shutterstock
Tryg forsikring advarer mot bulkeskader under Black Week. | Foto: Shutterstock

Black Friday har utviklet seg til Black week eller til og med Black Month, og mange tilbud gjør at folk strømmer til kjøpesentrene. Tryg forsikring advarer mot stressrelaterte bulkeskader.

– Ofte ser vi at stress er medvirkende årsak til bilulykkene spesielt denne uka, enten i form av sammenstøt etter hurtig akselerasjon etter langvarig køståing, eller bulkeskader etter hasteparkering som går galt, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

I år sammenfaller starten på Black Week med snøfall og vanskelige kjøreforhold mange steder i landet.

– Er det vinterlige veiforhold i tillegg øker risikoen for sammenstøt, og stressede bilister på glatt føre med dårlige vinterdekk, i tidsnød og på desperat jakt etter en god handel er ingen god cocktail, sier Brandeggen i en pressemelding.

De fem siste årene har forsikringsbransjen samlet registrert 46.898 bilskader under Black Week til en erstatningskostnad på over én milliard kroner, viser tall fra Finans Norge. Året før pandemien, 2019, hadde flest bilskader med 11.166 til en kostnad på 275 millioner alene.

I 2021 var det flest bilskader dagen før Black Friday. Det er flest ulykker mellom kl 12 og 15, og rundt kl 19. Aldersgruppen 30-35 er de som bulker aller mest.

I fjor fikk forsikringsbransjen 9.147 bilskadesaker under Black Week til en kostnad på 232 millioner kroner. Skadestatistikken viser i tillegg at det er rundt dobbelt så mange mannlige som kvinnelige sjåfører bak rattet i ulykkene under Black Week.

– Når det gjelder årets Black Week forventer vi en økning i antall bilskader, spesielt siden prisene har steget så mye. Når det da er salgsuke vil nok svært mange dra på handletur i et forsøk på å kjøpe litt billigere julegaver, sier Brandeggen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også