Styreverv: Kan bli dyrt om det går skeis

Mange nordmenn tar på seg styreansvar, men to av tre vet ikke at de kan holdes økonomisk ansvarlig om det går dårlig, viser fersk undersøkelse.
ANSVAR: Mange sitter i styrer som en vennetjeneste. Men husk at du kan bli holdt økonomisk ansvarlig hvis det går dårlig.
ANSVAR: Mange sitter i styrer som en vennetjeneste. Men husk at du kan bli holdt økonomisk ansvarlig hvis det går dårlig.

– Dugnadsånden står sterkt i Norge og mange tar på seg verv i små bedrifter, borettslaget sitt eller innenfor barnas fritidsaktiviteter. Det er supert å la seg engasjere, så lenge organisasjonen eller bedriften går godt, sier forsikringsekspert og jurist i Frende, Arnstein Heimset, i en pressemelding.

Hvert år går flere tusen aksjeselskaper og enkeltpersonforetak konkurs i Norge.

– Da kommer kreditorene og vil ha tilbake pengene sine. Hvis det ikke er nok penger å hente i konkursboet kan styremedlemmene bli tatt til retten hvis det ikke oppnås en enighet på annet vis, sier Heimset.

En dyr vennetjeneste

Men 2 av 3 nordmenn vet altså ikke at de kan holdes økonomisk ansvarlig, ifølge den nye undersøkelsen Norstat har gjort for Frende Forsikring.

– Dette kalles styreansvar. Vi ser at styremedlemmer blir dømt i godt over halvparten av alle slike rettssaker. Erstatningsbeløpene er som regel mellom en og fem millioner kroner. Det blir fort en dyr vennetjeneste. Plutselig kan du vinke farvel til hele privatøkonomien din, sier Heimset.

Påvirker frivillighets-Norge

Nylig var en sak mot styremedlemmer i en ideell stiftelse oppe i Gulating lagmannsrett.

– Stiftelsen gikk konkurs og de fire styremedlemmene vant først i tingretten, før de tapte anken i lagmannsretten, sier Arnstein Heimset.

Nå har Sveio kommune, i et ekstraordinært kommunestyremøte, tatt på seg å dekke opp mot 2,4 millioner kroner. Årsaken er at styremedlemmene i sin tid ble bedt om å ta verv i stiftelsen fra kommunen selv. Kommunen har også anbefalt styremedlemmene om å ikke ta saken til høyesterett.

– Hvis saken hadde kommet dit hadde det vært svært interessant å se hva avgjørelsen hadde blitt. Det hadde skapt presedens. Hvis den nå stopper i lagmannsretten blir det spennende å se hvordan det påvirker frivillighets-Norge framover, sier Heimset, og legger til at dette viser at det stilles høye forventninger til styremedlemmer.

– Alle som er med i styrer forventes å ha oversikt over dels vanskelige juridiske og økonomiske forhold, selv om de i utgangspunktet ikke har forutsetningene for det, sier forsikringsjuristen.

Undersøkelse viser at få tar enkle grep for å unngå skader på husene sine: – Mange skader er frustrerende enkle å unngå

Mann dømt for forsikringssvindel for å ha tegnet forsikring etter at skaden hadde skjedd

Frende Forsikring: – Leit at Fana går i en annen retning

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også