Hevdet å ha mistet gull for 200.000 kroner i brann – måtte betale forsikringselskap det dobbelte

To personer hevdet at de mistet innbo for 1,8 millioner kroner i en boligbrann, nå må det betale forsikringsselskapet over 400.000 kroner.
Foto: Terje Pedersen / NTB
Foto: Terje Pedersen / NTB

Sommeren 2020 brant flere utleieleiligheter i et hus i Halden. I etterkant av brannen innleverte to av beboerne i huset en tapsliste som utgjorde en verdi på 1.857.000 kroner. Begge beboerne mottok stønad fra NAV, det skriver Halden Arbeiderblad.

Forsikringsselskapet engasjerte en takstmann som ikke fant spor av flere av tingene beboerne mente var tapt. Blant annet gull til 200.000 kroner, smykker, øredobber, armbånd til 40.000 kroner, klær til 250.000 kroner, sko til 150.000 kroner, kjøkkenutstyr til 200.000 kroner og mat til 90.000 kroner. Forsikringsselskapet avslo kravet om skadeerstatning, anmeldte beboerne til politiet og fremsatte krav om å få tilbake erstatning som selskapet hadde utbetalt.

Beboerne nektet å akseptere forsikringsselskapets avslag og tok dem til retten. De medga at noen av erstatningssummene var urimelige høye, men at de ikke bevisst hadde gitt uriktige opplysninger med mål om å få utbetalt mer enn de hadde krav på.

I retten forklarte takstmannen blant annet at det ikke ble gjort noe funn av gull. Retten viste til at gull har et smeltepunkt på 1063 grader, og et kokepunkt på rundt 2700 grader celsius. Basert på øvrige funn ved utgravingen, herunder av klær, sengetøy og plastposer, mente retten at det kunne utelukkes at temperaturen har vært så høy på soverommet under brannen. Retten kom fram til at forsikringsselskapet skulle frifinnes og at beboerne må betale forsikringsselskapet 254.440 kroner. De må i tillegg betale forsikringsselskapet 190.115 kroner i saksomkostninger.

Mann dømt for forsikringssvindel for å ha tegnet forsikring etter at skaden hadde skjedd

Ankesak mot kryptobørs starter i dag

If ba forsikringskunde anmelde knivran – nå er kunden dømt til fengsel

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også