FinansWatch

Markant økning i værrelaterte vannskader

Halvpartene av skadene Fremtind registrerer på hus og boliger er vannskader.

MER NEDBØR: – Med stadig mer nedbør og fuktigere klima er vedlikehold og forebygging viktigere enn noen gang – spesielt for de med eldre hus, sier Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind. | Foto: Fremtind

Værrelaterte vannskader øker, men ni av ti huseiere oppgir likevel at de er lite bekymret for om boligen tåler klimaendringer, viser en fersk undersøkelse Respons analyse har gjennomført på vegne av Fremtind, forsikringsselskapet til Sparebank 1 og DNB.

– Vi bør være mer opptatt av å ruste husene våre for et fuktigere klima. Mange norske eneboliger begynner å bli gamle, og vi snakker stadig oftere med kunder har fått sine eiendommer og verdier skadet eller tapt i flom, skred eller styrtregn, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, i en pressemelding.

Flere skader på eldre boliger

Til nå i år har varsom.no sendt ut nær 230 varsler om blant annet store mengder nedbør, flom og kraftig vindkast. Det er nesten ett varsel per dag.

Undersøkelsen viser at de yngste huseierne er mer bekymret enn eldre for om boligen tåler mer vær og vind. Det er respondentene i Trøndelag som er minst bekymret.

– Snittalderen på husene vi forsikrer er på over 40 år. Vår skadestatistikk viser samtidig at det er betydelig flere skader på boliger eldre enn 30 år, enn på nyere boliger, sier skadeforebyggeren.

Mer nedbør og fuktigere klima

Ifølge Finans Norge har forsikringsbransjen registrert over 326 000 værrelaterte vannskader og over 117 000 naturskader i Norge siste ti år. Samlet erstatningskostnad på disse skadene er på over 28,8 milliarder kroner. Det er en markant økning i forhold til de foregående tiårene.

– Med stadig mer nedbør og fuktigere klima er vedlikehold og forebygging viktigere enn noen gang – spesielt for de med eldre hus, sier Hofstad-Nielsen, og påpeker at halvparten av skadene de registrerer på hus og boliger er vannskader, og veldig mange skyldes utette tak og vegger.

Det er kundene som har ansvar for å vedlikeholde taket og reparere det ved behov. Oppstår det en lekkasje som skyldes manglende vedlikehold, vil forsikringen kun dekke reparasjon av de innvendige skadene og ikke skaden på selve taket.

– Skulle det oppstå vannskade i huset, er det allerede for sent. Vedlikeholdsplikten har du hele tiden, sier Hofstad-Nielsen.

Fremtind starter samarbeid med startupselskap

Gjensidige etablerer bærekraftsfond

Frende Forsikring: Stor økning i hytteskader

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch