Fremtind og Kommunalbanken bak nytt tiltak for klimatilpasning

En ny nettside støttet av finansforetak og Skift er åpnet for å gi næringslivet lærdom om klimatilpasningstiltak de bør gjøre straks.
Adm. dir. i Fremtind, Turid Grotmoll, er en av finansaktørene som har signert strakstiltakene fra starten. | Foto: Fremtind Forsikring
Adm. dir. i Fremtind, Turid Grotmoll, er en av finansaktørene som har signert strakstiltakene fra starten. | Foto: Fremtind Forsikring

Skift - Næringslivets klimaledere har i samarbeid med Kommunalbanken og Fremting lansert et nytt initiativ og en nettside som skal være en læringsarena for både næringsliv og offentlig sektor for tilpasninger til klimaendringer. Klimaet blir varmere, våtere og villere, og initiativet består av åtte strakstiltak næringslivet bør gjøre for å tilpasse seg klimaendringene.

– Næringslivet må forholde seg til en ny virkelighet der klimaendringer forårsaker hyppigere ekstremværhendelser og naturkatastrofer. Behovet for klimatilpasning er stort, men få bedrifter har kompetanse og kapasitet til å arbeide strukturert med forebyggende tiltak, sier konsernsjef Turid Grotmoll i Fremtind, i en pressemelding.

Virksomheter som ønsker å lære mer finner informasjonen de trenger på strakstiltak.no.

Ifølge Norsk naturskadepool er det hittil i 2022 meldt inn flere naturskader i Norge enn for hele 2021. Så langt er bygningsrelaterte skader oppe i 510 millioner kroner i erstatninger.

Initiativtakerne mener det finnes for lite kunnskap om klimaendringene og de tilpasningene som kreves. Myndighetene har et ansvar, mener de, men samarbeid mellom det offentlige og næringslivet er nødvendig for å senke skadeomfanget.

– Kommunesektoren og det lokale næringslivet har felles interesser i å tilpasse seg et klima i endring, både for å begrense skader, men også fordi det kan skape nye forretningsmuligheter. Mange investeringer har en økonomisk levetid på flere tiår. Da gjelder det å planlegge og gjennomføre tiltak for å redusere både fysisk klimarisiko og overgangsrisiko, sier Jannicke Trumpy Granquist, administrerende direktør i Kommunalbanken.

Ifølge NVE er det 200.000 bygninger i Norge som trenger sikring mot natur- og klimarelaterte skader. Estimatene sier at det vil koste 85 milliarder kroner å rette.

De åtte tiltakene på strakslisten er i korthet:

  • Kartlegg fysisk klimarisiko for bedriften
  • Lær av andre
  • Øk kompetansen i egen virksomhet
  • Definer akseptabelt skadenivå
  • Bruk arbeid med klimatilpasning som en forretningsmulighet
  • Ikke vent på krav om rapportering – begynn å rapportere nå
  • Del data og kunnskap
  • Samarbeid med og still krav til myndighetene.

Söderberg & Partners utvider til fem nye regioner

Den norske avdelingen bidrar sterkt til nordisk vekst for If

Eika Forsikring: – Vi har funnet en svært god modell

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også