Frende om deepfake-teknologi: – En skummel trend

Bilder, video eller lyd kan manipuleres til å se og høres ut som hvem som helst. Nå begynner Frende Forsikring å se tilfeller av teknologien.
Illustrasjonsfoto av et duplisert ansikt. | Foto: Colourbox.
Illustrasjonsfoto av et duplisert ansikt. | Foto: Colourbox.

Teknologien blir kalt «deepfake». Det er en teknologi som kan forandre bilder, video eller lyd, til å konstruere bilder eller stemmer av personer. Nå er Frende Forsikring bekymret for hva teknologien kan gjøre.

– Før du vet ordet av det har du overført penger til det du tror er en som står deg nær. Da er svindelen i gang, sier IT-sikkerhetsansvarlig Tron Ingebrigtsen i Frende Forsikring, i en pressemelding.

Han forteller videre at forsikringsselskapet nå venter en økning av slike tilfeller, og at det kan bli svært vanskelig å skille ekte fra falske henvendelser.

– Dette er en skummel trend. Tenk bare på hva som kan skje med tilliten vår til troverdige aktører når dette blir mer vanlig, sier Ingebrigtsen.

Han mener teknologien har blitt så avansert og overbevisende at den har et stort potensial for å villede og misbruke helt intetanende folk.

Også Stig Randsborg fra Tenerity, som jobber daglig med å avsløre ID-tyveri, kan fortelle at de ser teknologien bli brukt. At en søster skal kunne ringe, og man kjenner igjen stemmen som sin egen søster, er et eksempel.

– Det høres ut som starten på en skrekkfilm, men det er noe vi ser mer av. Svindlerne har blitt skremmende gode på deepfake, sier Randsborg.

Han forteller at de har fått inn saker hos Tenerity som tyder på at svindlere har tatt i bruk teknologien.

– Det blir en kamp om de små og mellomstore bedriftene fremover

Fremtind om ny avhendingslov: – Forsikringsbransjen er risikobærerne her

Rapport: Årets ekstremvær kostet mange hundre milliarder 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev