Både banker og forsikringsforetak har bedre lønnsomhet nå

Etter årets tre første kvartaler er lønnsomheten i både banker og forsikringsforetak bedre enn etter samme periode i fjor.
Illustrasjonsbilde. Lønnsomheten har steget så langt i 2021 for norske banker og forsikringsforetak. | Foto: Jörgen Skjelsbæk
Illustrasjonsbilde. Lønnsomheten har steget så langt i 2021 for norske banker og forsikringsforetak. | Foto: Jörgen Skjelsbæk

Den viktigste årsaken til dette for bankene er lavere tap på utlån, påvirket av betydelige tilbakeføringer av tap i flere av de store bankene. Mens det for forsikringsforetakene er oppgangen i aksjemarkedene som bidro til økte investeringsinntekter. Det kommer frem i en pressemelding fra Finanstilsynet.

Norske bankers samlede resultat før skatt var 28 prosent høyere etter tre kvartaler i år enn i samme periode året før. Det betyr en bedring av samlet egenkapitalavkastning fra 9,4 til 11 prosent. Ifølge Finanstilsynet er dette omtrent på nivå med årene før koronapandemien.

For livsforsikringsforetakene var den verdijusterte avkastningen i kollektivporteføljen, som inkluderer de urealiserte verdiendringene, 6,4 prosent i første til tredje kvartal i år. Det vil si opp fra 2,5 prosent i samme periode i 2020, melder tilsynet.

For skadeforsikringsforetakene utgjorde resultatet før skatt 26 prosent av premieinntektene for egen regning i første til tredje kvartal i år, mot 16,6 prosent i samme periode i fjor, skriver tilsynet i sin pressemelding.

Svak økning i bruk av fleksibilitetskvoten hos bankene

Dette er de prioriterte områdene til Finanstilsynet for rapportering av årsregnskap 2021

Gjensidige om et samarbeid i forsikringsbransjen: – Ikke usannsynlig 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også